Boek
Nederlands
Drie jonge mannen keren terug naar het zomerhuis waar ze vroeger met hun ouders de zomervakanties doorbrachten. Ze hebben de urn met de as van hun moeder bij zich om in het meertje bij de 'stuga' uit te strooien.
Onderwerp
Familie, Geheimen, Broers
Titel
De overlevenden
Auteur
Alex Schulman
Vertaler
Angélique De Kroon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Överlevarna
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
240 p.
ISBN
9789403132419 (hardback)

Besprekingen

De eenzaamheid van een satelliet

Wat begint als een ontspannend boek evolueert al snel naar een ontwikkelingsroman die zich buigt over het universele functioneren en disfunctioneren van een gezin. Waarom De overlevenden hét vakantieboek van 2021 moet worden.

Hoogzomer, ergens aan de oevers van een glinsterend Zweeds meer. Naaldbomen en glooiende heuvels zover je kan zien en hier en daar een roodgeverfd houten huis. Drie broers tussen zeven en dertien jaar en hun ietwat afzijdige ouders spenderen er hun vakanties. Benjamin is de middelste en meest waakzame van de jongens, hij is het die terugblikt op deze ogenschijnlijk pastorale scènes. De herinneringen lijken met warme tinten ingekleurd zoals alleen een weemoedig geheugen er in slaagt een ongerepte kindertijd in originele viewmaster-kleuren weer te geven.

Maar de onbezorgde afwisseling tussen vissen, zwemmen en trektochten organiseren, is alleen aan de oppervlakte ongerept. Al op de eerste pagina wordt duidelijk dat er meer aan de hand is. De openingszin: 'Een politieauto werkt zich langzaam door de blauwe begroeiing, en komt het kleine tractorpad af dat naar het terrein leidt.'

Het was alweer erg lang geleden dat een boek mij zo hard bij mijn nekvel greep. Vier r…Lees verder

De Zweedse auteur (1976) komt na autobiografische boeken met deze autobiografisch sterk ingekleurde debuutroman, genomineerd voor ‘Svenska Dagbladets Litteratuurpris 2020’ en internationaal een groot succes. Het is het verhaal van drie jonge mannen die terugkeren naar het eenzaam gelegen zomerhuis, waar zij ooit samen met hun ouders en de hond Molly de lange zomervakanties doorbrachten. Benjamin, Nils en Pierre voeren de urn met de as van hun moeder mee, want mama wil worden uitgestrooid in het meer bij het huisje. In retrospectieven borrelt een traumatisch verleden naar boven. Het voortdurende gevecht met elkaar en om liefde, aandacht en waardering van hun onvoorspelbare ouders. Zij zijn hoofdzakelijk met zichzelf, hun slaap- en drinkgewoontes en een ‘verdeel-en-heers-opvoeding’ van hun zoons bezig. Benjamin veroorzaakt in een dicht bij de ‘stuga’ gelegen transformatorhuisje een explosie, met Molly als slachtoffer. Pas veel later wordt het werkelijke familietrauma duidelijk. Een pakk…Lees verder