Boek
Nederlands

De prijs van de liefde

Alfred Hayes (auteur), Marcel Misset (vertaler)
In een Amerikaanse hotelbar tracht een man een jonge vrouw te verleiden met een verhaal over een eerdere mislukte relatie.
Onderwerp
Onmogelijke liefde
Titel
De prijs van de liefde
Auteur
Alfred Hayes
Vertaler
Marcel Misset
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
In love
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2015 | Andere uitgaves
142 p. : ill.
ISBN
9789048828654 (hardback)

Besprekingen

Liefde, een B-film

Alsof je eindelijk het steengoede scenario vast hebt dat Mad men miste. Zo leest De prijs van de liefde van Alfred Hayes. 

I n love is de oorspronkelijke titel van de roman van Alfred Hayes uit 1953, in het Nederlands vertaald als het meer sturende De prijs van de liefde. Het lef om je roman zo'n allesomvattende en tegelijk nietszeggende titel te geven. Dan moet je als auteur stevig in je schoenen staan. Zoek niet verder, zegt zo'n titel, hier zal je alles lezen wat je moet weten over de liefde.

Het verhaal is nochtans flinterdun, een B-film waardig. Man zit in bar en vertelt aan veel jongere vrouw over hoe hij zijn veel jongere geliefde verloor aan een andere man.

Hij wordt niet bij naam genoemd, de ex-geliefde evenmin. Ze zijn anoniem in New York, een stad die van hun liefde en falen geen weet heeft. Hun naamloosheid geeft hen tegelijk iets universeels: hun verhaal van een kapotte liefde kan ieders verhaal zijn.

Hij is een would-be schrijver; zij een would-be zangeres, gescheiden vrouw en moeder van een dochter. Hij is bijna veertig, zij vooraan in de twintig. Zij droomt van een man…Lees verder

Eerste Nederlandse editie van een Amerikaanse liefdesroman uit 1953. In een hotelbar in New York vertelt een man van veertig aan een jonge vrouw over een eerdere relatie met een vrouw, die hem verliet omdat hij haar geen materiële voorspoed en huwelijk kon bieden. De lezer weet niet of de man een betrouwbare verteller is, want de vrouw wordt geheel vanuit zijn perspectief geanalyseerd, inclusief haar negatieve kanten. Later, als de man ook zichzelf genadeloos analyseert en toegeeft hoe de vrouw vergeefs bij hem naar geborgenheid zocht, wordt duidelijk dat deze roman niet alleen over de liefde gaat, maar ook over andere existentiële gevoelens als eenzaamheid, angst en zinloosheid. Universeel aan dit liefdesverhaal is de beschrijving van de verschillende verwachtingen waarmee een vrouw en een man aan een relatie beginnen. Ook de falende communicatie tussen geliefden is herkenbaar. Ondanks zijn trieste liefdesverhaal weet de man de jonge vrouw te verleiden: de geschiedenis zal zich herha…Lees verder

Over Alfred Hayes

Alfred Hayes kan verwijzen naar:

  • Alfred Hayes (worstelaar), Engelse commentator en professionele worstelaar
  • Alfred Hayes (dichter) (1857-1936), Brits dichter
  • Alfred Hayes (bankier) (1910-1989), Amerikaanse bankier, voorzitter van de Federal Reserve Bank van New York
  • Alfred Hayes (schrijver) (1911-1985), Brits schrijver voor film en televisie


Lees verder op Wikipedia