Boek
Nederlands

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

Annie M.G. Schmidt (auteur), Noëlle Smit (illustrator)
+1
De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar
×
De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Sint en Piet belanden in een storm en spoelen aan in een Frans kustplaatsje. Daar herkent niemand ze maar gelukkig is de vrouw van de visboer heel behulpzaam. Met droge kleren worden Sint en Piet afgezet in Amsterdam. Maar zonder staf en mijter gelooft ook daar niemand wie ze zijn… Prentvertelling met sfeervolle kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 3 jaar.
Titel
De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Noëlle Smit
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
[28] p. : ill.
ISBN
9789045125350 (hardback)

Besprekingen

Sint en Piet zijn samen voor vijfhonderdvierenzeventigste keer met de stoomboot op weg naar Nederland. Piet heeft er stiekem wel eens genoeg van. Volgens hem zijn de kinderen alleen maar geïnteresseerd in cadeautjes, maar daar wil Sint niets over horen. Dan barst een storm los en lijden ze schipbreuk. Sint en Piet slaan overboord en spoelen aan in een Frans kustplaatsje, waar niemand weet wie ze zijn. De vrouw van de visboer is heel behulpzaam en geeft hen droge kleren, en zorgt dat haar man de twee ‘even’ naar Nederland rijdt. Sint en Piet worden afgezet midden op de Dam in Amsterdam. Maar in gewone kleren herkent niemand ze, en volgens de volwassenen kan iemand die zo stinkt naar vis nooit Sinterklaas zijn… Gelukkig zijn de kinderen wel behulpzaam en door hun oplossing wordt het toch nog een prachtig feest. Fijn sinterklaasverhaal met de heerlijke humor van Annie M.G. Schmidt. Het verscheen eerder o.a. in een bundel met verhalen van diverse auteurs. Nu als zelfstandig voorleesverhaa…Lees verder

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

Het is een bijzonder goed idee om dit heerlijke Sinterklaasverhaal van het onsterfelijke duo Schmidt en Westendorp in een apart boekje uit te geven. Het is zo lekker ouderwets en ook zo grappig. Sinterklaas lijdt op weg naar Nederland schipbreuk in de Golf van Biskaje. Hij wordt opgevist door een visser, krijgt droge visserskleren en wordt op de viswagen naar Nederland gereden. Daar zit hij dan, incognito, zonder cadeautjes en in burgerkleren. Het helpt niet als hij groet en zegt: ‘Ik ben Sinterklaas.’ Tenminste niet bij volwassenen. Die antwoorden alleen: ‘Brave man, je ruikt naar vis!’ Gelukkig voor de Sint zijn er de kinderen: die herkennen hem door alle geuren en kostuums heen. En omdat de Sint geen cadeautjes heeft, komen de kinderen op een prachtig idee en zo wordt het de heerlijkste 5 december in 574 jaar. Het is niet alleen een leuk voorleesverhaal, je kan het moeiteloos omzetten in toneel en het door de kinderen laten opvoeren.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar verhalen, gedichten en liedjes opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aan…Lees verder op Wikipedia