Boek
Nederlands

Wat ons overkomt

Bettina Wilpert (auteur), Marcel Misset (vertaler)
Twee studenten leren elkaar tijdens de wereldkampioenschappen voetbal kennen maar geven er niet om. Als ze met elkaar naar bed gaan zonder echt iets voor elkaar te voelen en er een tweede nacht volgt, heeft dat dramatische gevolgen.
Onderwerp
Seksueel geweld
Titel
Wat ons overkomt
Auteur
Bettina Wilpert 1989-
Vertaler
Marcel Misset
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Nichts, was uns passiert
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2019
206 p.
ISBN
9789059368699 (paperback)

Besprekingen

Het begint met een raadsel en het eindigt met een nog groter raadsel. Wie heeft er nu gelijk? Anna vertelt aan de verteller dat zij na een feest met Jonas in bed beland is. Achteraf realiseert zij zich dat zij verkracht is. Twee maanden later doet zij aangifte. Jonas vertelt de verteller en de politie dat zij vrijwillig mee is gegaan, dat hij een condoom heeft gebruikt, dat zij allebei wel veel te veel hadden gedronken, maar hij geen enkel idee had, dat er iets tegen haar zin gebeurde. Langzaam maar zeker komt iedereen dit verhaal te weten, de zus van Anna, vrienden, medestudenten, collega’s. Sommigen twijfelen aan de een, anderen geloven de ander. Eigenlijk is er niemand die het weet. Het is haar verhaal tegen het zijne. In dit debuut laat de schrijfster (1989) zien hoe moeilijk dit onderwerp is en welke invloed zo’n gebeurtenis heeft, of het nu echt gebeurd is of een valse verklaring is: iedereen is van slag. De schrijfster geeft geen oordeel, laat de lezers zelf nadenken. Interessa…Lees verder

Verkracht door een kennis

De Duitse Bettina Wilpert en de Britse Rosie Price debuteren met heel verschillende boeken over verkrachting door een bekende man.

Wat er nu precies gebeurde tijdens die verkrachting, hoe hij zich in haar bewoog of haar in bedwang hield, hoe zij tegenstribbelde of van angst bevroor: het wordt niet uitgebreid beschreven in twee debuutromans over verkrachting. De daad waar om alles draait, is in een paar zinnen verteld. Wat er in Bettina Wilperts 'Wat ons overkomt' en Rosie Prices 'Wat rood was' vooral toe doet, is wat die daad teweeg brengt. In beide boeken wordt de vrouw verkracht door een man die ze kent. Is dat verkrachting, ook volgens de wet? En wie vertel je over verkrachting door een kennis?

"Ze herinnerde zich dat ze op Jonas' bed lag. Dat hij haar broek uittrok. Ze had eerst niet geregistreerd wat er precies gebeurde. Toen ze het merkte, had ze zich verzet, maar hij was sterker, had haar polsen tegen het matras gedrukt. Hij was bij haar binnengedrongen. Op een gegeven moment had ze haar verzet opgegeven, het had geen zin, ze was te dronken en hij was groter en sterker. Het belangrijkste was dat …Lees verder