Titel
De zwarte messias
Auteur
Chika Unigwe
Vertaler
Hans E. van Riemsdijk
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2013
293 p.
ISBN
9789085424543 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Voor haar vierde roman haalde Chika Unigwe een door ons vergeten verhaal van onder het stof. Het gaat om The Interesting Narrative of the Life of Olaudah Equiano, or Gustavus Vassa, the African (1789), dat in zijn tijd een bestseller was en in 1790 ook in Nederlandse vertaling verscheen. Deze autobiografie, geschreven door de vrijgekochte Nigeriaanse slaaf Elouadah Equiano die zichzelf tot ‘English gentleman’ omvormde om als volwaardig mens te worden beschouwd, werd geschreven in het kader van zijn strijd tegen de afschaffing van de slavernij. Ze verhaalt hoe Equiano als kind in Iboland met zijn zus werd ontvoerd door slavenhandelaren, hoe het hem verging als slaaf in Afrika en de Britse koloniën, hoe hij zich bekeerde tot het christelijk geloof, leerde lezen en schrijven, in staat was zijn eigen vrijheid te kopen en in Engeland terechtkwam, waar hij zich uiteindelijk zou inzetten voor ‘de negerzaak’.  
In een lange monoloog laat Unigwe de achttiende-eeuwse Equiano zijn le…Lees verder
Gustavus Vassa wordt op achtjarige leeftijd samen met zijn zusje ontvoerd door slavenhandelaren in Nigeria. Dit waargebeurde verhaal speelt zich af in de achttiende eeuw. Aan het einde van zijn leven kijkt Gustavus vanuit zijn geliefde Londen terug op zijn bewogen leven en vertelt hij zijn levensverhaal. Hij ontwikkelt zichzelf waar mogelijk, hij wordt een overtuigd christen en is zelfs op een gegeven moment in staat om zichzelf vrij te kopen. In Londen treedt hij in het huwelijk met een blank meisje, en in het verzet tegen de slavernij speelt hij een belangrijke rol. Prettig geschreven, mooie vertaling. De Nigeriaans-Vlaamse schrijfster (1974) publiceerde eerder onder meer 'Fata Morgana' en 'Nachtdanser'. Normale druk.

Over Chika Unigwe

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Valeria Vernizzi

Chika Nina Unigwe (Enugu, Nigeria, 1974) is een Belgische schrijfster van Nigeriaanse afkomst.

Biografie

Unigwe behaalde een Bachelor of Arts (BA) in Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Nigeria in Nsukka, vervolgens een Master of Arts (MA) aan de Katholieke Universiteit Leuven (België) en daarna promoveerde ze in november 2004 tot doctor in de literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden (Nederland).

In 1995 emigreerde ze met haar Belgische partner (met wie ze later trouwde) naar België.

Haar gepubliceerd werk bevat poëzie, kinderboeken en korte verhalen. Haar verhalen werden uitgezonden op de BBC World Service, Radio Nigeria, en andere radiostations van de Commonwealth.

In 2003 won Unigwe de BBC Short Story Competition en kreeg ze een eervolle vermelding in de Commonwealth short story writing competition 2003/2004. Eveneens in 2003 was ze een finalist voor de Caine Prize<…Lees verder op Wikipedia