Boek
Nederlands
Als bij een selectieronde voor nieuwe rekruten voor de SAS een aanslag wordt gepleegd door Servische terroristen zijn er maar twee overlevenden; zij krijgen de opdracht de daders te pakken.
Titel
Dodenlijst
Auteur
Chris Ryan 1961-
Vertaler
Kees van Weele
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Deathlist
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2017
332 p.
ISBN
9789022579862 (paperback)

Besprekingen

In 1999 vindt een selectieronde plaats voor nieuwe rekruten voor de SAS, de bekende Britse militaire eenheid. Dan vindt er echter een aanslag plaats door Servische terroristen die het leeuwendeel van de aanwezigen vermoorden. Twee overlevenden, de getroebleerde John Porter en John Bald, krijgen van de Britse buitenlandse veiligheidsdienst een belangrijke taak: het opsporen en elimineren van het brein achter de aanslag. Het boek bevat allerlei informatie over de genocide op Bosniërs gedurende de Balkanoorlog. Het in een eenvoudige stijl geschreven verhaal zit boordevol actie en de ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op, net als de krachttermen. Dialogen en karakterontwikkeling zijn ondergeschikt aan de actie. Het leest als een actiefilm. Zelfstandig te lezen vervolg van ‘Tegenaanval’ (2007). De Britse auteur (1961) is een SAS-veteraan die al talrijke gelijksoortige actieromans schreef.

Over Chris Ryan

CC BY 3.0 - Foto van/door Anything Goes With James English

Chris Ryan (1961, Rowlands Gill) was een Britse soldaat en is tegenwoordig schrijver. De naam Chris Ryan is een pseudoniem van Colin Armstrong. In 1984 trad hij toe tot de Special Air Service (SAS). Ryan was lid van het team Bravo Two Zero dat tijdens de Eerste Golfoorlog achter vijandelijke linies operaties uitvoerde. Ryan is de enige soldaat van het acht man tellende team die uit Irak wist te ontsnappen naar neutraal gebied. Ryan legde 200 mijl (ong. 322 km) te voet af, terwijl hij achtervolgd werd door Iraakse soldaten. Drie andere leden van het team hebben de missie niet overleefd en de overige vier leden, onder wie teamleider Andy McNab zijn gevangengenomen en gemarteld.
Later zijn deze vier weer vrijgelaten, en teruggebracht naar Engeland. Chris Ryan heeft voor zijn acties tijdens de missie de Military Medal ontvangen.

Na zijn vertrek uit de SAS heeft Ryan een aantal boeken geschreven, waaronder The One That Got Away (De achtste man). In dit b…Lees verder op Wikipedia