Djinn patrouille op de Paarse Lijn : roman

Deepa Anappara (auteur), Anneke Bok (vertaler)
+1
Djinn patrouille op de Paarse Lijn : roman
×
Djinn patrouille op de Paarse Lijn : roman Djinn patrouille op de Paarse Lijn : roman

Djinn patrouille op de Paarse Lijn : roman

Genre:
Titel
Djinn patrouille op de Paarse Lijn : roman
Auteur
Deepa Anappara
Vertaler
Anneke Bok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Djinn patrol on the Purple Line
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2020
382 p.
ISBN
9789048848362 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Op zoek naar de verloren kinderen

De Indiaas-Britse auteur Deepa Anappara debuteert met een smakelijke roman over kinderhandel en massahysterie in India. Jammer alleen dat ze te veel couleur locale uit haar verfdoos haalt.

Op Netflix is de docuserie The Disappearance of Madeleine McCann, over de veelbesproken verdwijning van een driejarig Brits meisje uit een Portugees vakantieappartement, al enige tijd een flinke hit. In een van de afleveringen komt een vergelijkbare zaak aan bod, die van de al vele jaren verdwenen Pedro. Alleen is die zaak toch niet zo vergelijkbaar: Pedro heeft geen fractie gekregen van de aandacht en het onderzoeksbudget dat Madeleine toeviel. En zo zijn er in Portugal tientallen, honderden kinderen die op een dag weg zijn, en wier magere dossier ergens in een la belandt.

In India zijn het er nog veel meer. Dat leerde schrijfster Deepa Anappara als verslaggever voor diverse Indiase media. Naar schatting raken elke dag opnieuw zo'n 180 kinderen zoek, schrijft ze in de verantwoording bij haar debuutroman Djinn patrouille op de paarse lijn. Deze jongens en meisjes komen terecht in de mensenhandel, in bordelen, worden huisslaaf of van hun nieren beroofd - zo schat men in, want…Lees verder

Ziehier een echter India

Een nieuwe generatie Indiase schrijvers laat van zich horen. Debutanten Deepa Anappara en Madhuri Vijay blijven weg van exotische clichés in twee verfrissende romans.

De afgelopen decennia was Indiase literatuur - of beter gezegd: Engelstalige Indiase literatuur - alleen kansrijk in het Westen als ze voorzag in de diepgewortelde oriëntalistische behoefte het land als 'anders' te zien. De commerciële successen waren doorgaans doordrongen van een exotische gloed, die bewust of onbewust de veronderstelde verschillen tussen Oost en West benadrukte.

Salman Rushdie zette de trend met Middernachtskinderen (1981, Booker Prize), een breed opgezette roman over de bloederige deling van India en Pakistan. Hij verbond dat geschiedenisverhaal met magisch-realistische en mythologische elementen en bracht het subcontinent zo op sprookjesachtige wijze tot leven, hoe gruwelijk ook.

Hierop volgde een lange reeks exotische Engelstalige Indiase romans, met Arundhati Roy's De God van kleine dingen (1997, Booker Prize) als climax. Totdat de schrijver Aravand Adiga tien jaar later bewees dat 'andersheid' niet alleen hoeft te schuilen in een bedw…Lees verder

Jai (9) groeit op in een krottenbuurt in een stad in Noord-India. Dan verdwijnt er een klasgenoot en omdat Jai veel politieseries kijkt, besluit hij hem te gaan opsporen met twee leeftijdgenoten. De kinderen wagen zich dag en nacht in de gevaarlijkste delen van de mega-stad, maar boeken geen resultaat. Er blijven kinderen verdwijnen en uiteindelijk komt de grimmige waarheid aan het licht: zij zijn het slachtoffer, niet van kwaadaardige geesten, maar van bendes kinderontvoerders, een groot probleem in India. Debuut van een voormalige Indiase journaliste, die put uit haar grote kennis van het land. Tegelijk thriller, Bildungsroman en politieke satire over politiecorruptie, maar vooral een aanklacht. Geloofwaardig geschreven vanuit het perspectief van een slim 9-jarig jongetje, hoewel de ontvoerden soms ook aan het woord komen. Inmiddels hooggeprezen en in vele talen vertaald.

Op zoek naar de verloren kinderen

Indiaas-Britse auteur debuteert met roman over kinderhandel en massahysterie in India.

Op Netflix is de docuserie 'The Disappearance of Madeleine McCann', over de roemruchte verdwijning van een driejarig Brits meisje uit een Portugees vakantie-appartement, al enige tijd een flinke hit. In een van de afleveringen komt een vergelijkbare zaak aan bod, die van de al vele jaren verdwenen Pedro. Alleen is die zaak niet zo vergelijkbaar: Pedro heeft geen fractie gekregen van de aandacht en het onderzoeksbudget dat Madeleine toeviel. En zo zijn er in Portugal tientallen, honderden kinderen die op een dag weg zijn, en wier magere dossier ergens in een la belandt.

In India zijn het er nog veel meer. Dat leerde schrijfster Deepa Anappara als verslaggever voor diverse Indiase media. Naar schatting raken elke dag opnieuw zo'n 180 kinderen zoek, schrijft ze in de verantwoording bij haar debuutroman 'Djinn patrouille op de Paarse Lijn'. Deze jongens en meisjes komen terecht in de mensenhandel, in bordelen, worden huisslaaf of van hun nieren beroofd - zo schat men in, want va…Lees verder