Boek
Nederlands

De zeven laatste zinnen

Door het orkeststuk van Joseph Haydn 'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze' (1787) gei͏̈nspireerde korte verhalen. Met op cd de versie voor strijkkwartet.
Bevat
Cd 1 Dimitri Verhulst leest De zeven laatste zinnen
Cd 2 Het Ensor Strijkkwartet speelt De zeven laatste zinnen van Joseph Haydn
Onderwerp
Christus
Titel
De zeven laatste zinnen
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Muziek
Ensor Strijkkwartet
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2010
95 p. : ill. + 2 cd's
Aantekening
Boek bevat bladmuziek van Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze
ISBN
9789025435400 (paperback)

Besprekingen

Dimitri Verhulst & het Ensor Strijkkwartet : De zeven laatste zinnen

Alweer een nieuw geschrift van Dimitri Verhulst, zo kort na zijn wisselvallig onthaalde roman De laatste liefde van mijn moeder? In eerste instantie dacht ik De zeven zinnen over te laten aan onze klassieke muziekrecensent, aangezien het boekwerkje meer muziekpartituren dan tekst bevat én daarbovenop ook nog twee cd's. Maar er schuilen wel degelijk zeven korte verhalen tussen de toonladders en solsleutels. Verhulst schreef de mininovellen op verzoek van het Ensor Strijkkwartet, geïnspireerd door Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze (1785) van Joseph Haydn. Aan Christus' zeven laatste zinnen aan het kruis had Verhulst genoeg om een aantal tranches de vie te schetsen, de ene al wat geslaagder dan de andere.

Zo borduurt het openingsverhaal verder op de zin "Vader, vergeef hen, want zij weten niet wat zij doen". Maar ene Rinus, wiens dochter is vermoord, is niet zomaar van plan te vergeven. Want is een andere betekenis van 'vergeven' ook niet vergiftigen? "Wellicht is het…Lees verder

In 1786 schreef Joseph Haydn Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze, een strijkkwartet geïnspireerd op de 'kruiswoorden', de zeven laatste zinsneden van Christus aan het kruis. Het werd een van Haydns populairste composities, zeker tijdens de Paastijd. Weinigen weten echter dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat de muziek afgewisseld werd met bezinningsteksten. Het befaamde Ensor Strijkkwartet wilde tijdens de vorige Goede Week een uitvoering brengen die opnieuw de muziek met tekst combineerde en zocht daarvoor Dimitri Verhulst aan. Die samenwerking leverde niet alleen een reeks concerten op, maar resulteerde ook in het boekje De zeven laatste zinnen. Daarin zijn Verhulsts teksten verzameld, korte stukjes van drie à vijf bladzijden, en is de hele partituur van het muziekstuk afgedrukt. Daarnaast bevat de uitgave ook twee cd's: eentje waarop de schrijver zijn verhalen voorleest en eentje met de opname van Haydns muziek.
Om bij dat laatste te beginnen…Lees verder
Het voor Goede Vrijdag bedoelde orkeststuk van Joseph Haydn ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’ (1787) wordt traditioneel verbonden aan teksten over leven, lijden en sterven. Het Vlaamse Ensor Strijkkwartet gaf de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst de opdracht de muziek los te koppelen van het religieuze gegeven. Hij geeft daar op zijn bekende ironisch-invoelzame wijze invulling aan met een korte introductie op de eerste opvoering en zeven korte verhalen, steeds vertrekkend vanuit een zin (met op het eind van ieder verhaal de afgedrukte partituur). Bijvoorbeeld met een verhaal over een moeder die vergeefs op de terugkeer van haar zoon uit een concentratiekamp wacht, twee verhalen over een op sterven liggende geliefde en het uit eerder werk bekende autobiografische verhaal over het vertrek van zijn moeder, nu door de ogen van zijn vader. De twee cd’s (van ieder een klein uur) bevatten de door Verhulst voorgelezen verhalen (zonder intro en coda) en de uitvoering van Ha…Lees verder

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

Dimitri Verhulst werd geboren te Aalst en groeide op in Nieuwerkerken. Bekend is dat zijn vader een postbode was met een drankprobleem. Daarnaast beschreef Verhulst het als een moeilijke jeugd. Hijzelf zei het volgende: “Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.”.

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

Lees verder op Wikipedia