Boek
Nederlands

Frantumaglia : een geschreven leven

Elena Ferrante (auteur), Marieke van Laake (vertaler)
Titel
Frantumaglia : een geschreven leven
Auteur
Elena Ferrante
Vertaler
Marieke van Laake
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La frantumaglia
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2019
445 p.
ISBN
9789028427198 (paperback)

Besprekingen

Mysterieuze Elena Ferrante laat in haar ziel kijken

De vraag houdt de literaire wereld al jaren bezig: wie is Elena Ferrante? Frantumaglia, een bundeling van brieven die ze schreef aan journalisten en filmregisseurs, licht een tipje van de sluier op. Liefhebbers zullen hun hart ophalen. Als ze tenminste over voldoende doorzettingsvermogen beschikken.

Stelt u zich een land voor waar een man aan de macht komt die zegt: voortaan draait de hele show om mij. Vanaf nu ben ik jullie presentator en zijn jullie mijn publiek. Stelt u zich nu voor dat die man - laten we hem Silvio noemen - zo lang aan de macht blijft, dat langzaamaan heel het volk begint te geloven in de presentator en zijn protagonistische ideeën; dat ook de bakker ervan overtuigd is dat hij belangrijker is dan zijn eigen brood en zelfs de kunstenaars zichzelf hoger aanslaan dan hun eigen kunst.

Aan dat land, dat in werkelijkheid Italië heet, had een schrijfster zo'n ontiegelijke hekel, dat ze besloot haar eigen spelregels op te stellen. "De idee van een leven waarin het persoonlijke succes de maatstaf is voor het succes van de geschreven bladzijden, dat accepteer ik niet meer", legde ze uit aan een journalist die haar vroeg waarom ze eigenlijk niet onder haar eigen naam publiceerde, maar gebruikmaakte van dat vreemde pseudoniem: Elena Ferrante.

F…Lees verder

Losse flodders van Elena Ferrante

Non-fictie. Elena Ferrante sprokkelde een autobiografische boek samen.

'Frantumaglia' is een woord uit het Napolitaanse dialect dat staat voor tegenstrijdige gevoelens, verscheurdheid, verbrokkeling. En verbrokkeld is Frantumaglia van Elena Ferrante inderdaad. De bundel is een ratjetoe van al dan niet verstuurde brieven, gepubliceerde en ongepubliceerde schriftelijke interviews, aanzetten tot verhalen, gesneuvelde passages en andere losse flodders.

Uitentreuren wordt ingegaan op de redenen voor haar zelfgekozen anonimiteit, die intussen genoegzaam bekend zijn: de media hebben te veel aandacht voor de auteur, terwijl boeken het uitstekend zonder hun maker kunnen stellen. De schrijfster leent zich wel tot schriftelijke interviews, maar waarschuwt met een citaat van Italo Calvino: 'Vraagt u me maar wat u wilt weten en ik zal u antwoorden, maar de waarheid zult u nooit van me horen, daar kunt u zeker van zijn'.

Ze weidt uit over haar belangstelling voor de psychoanalyse, over haar feminisme, haar bewondering voor Elsa ­Morante, haar obse…Lees verder

De bekendste onbekende

Voor de echte fans van de mysterieuze schrijver Elena Ferrante zal haar correspondentie, die nu is gebundeld, bij vlagen verrukkelijk zijn.

Stelt u zich een land voor waar een man aan de macht komt die zegt: voortaan draait de hele show om mij. Vanaf nu ben ik jullie presentator en zijn jullie mijn publiek. Stelt u zich nu voor dat die man, laten we hem Silvio noemen, zo lang aan de macht blijft, dat langzaamaan heel het volk begint te geloven in de presentator en zijn protagonistische ideeën; dat ook de bakker ervan overtuigd is dat hij belangrijker is dan zijn eigen brood en zelfs de kunstenaars zichzelf hoger aanslaan dan hun eigen kunst.

Aan dat land, dat in werkelijkheid Italië heet, had een schrijver zo'n ontiegelijke hekel, dat ze besloot haar eigen spelregels op te stellen. 'Het idee van een leven waarin het persoonlijke succes maatstaf is voor het succes van de geschreven bladzijden, dat accepteer ik niet meer', legde ze uit aan een journalist die haar vroeg waarom ze eigenlijk niet onder haar eigen naam publiceerde, maar gebruik maakte van dat vreemde pseudoniem: Elena Ferrante.

Ferran…Lees verder

Ploegen naar iets waardevols

★★★☆☆

In 2003 verscheen in Italië een correspondentieboek van een Premio Strega-winnares die met 'Kwellende liefde' (1992) en 'Dagen van verlating' (2002) toen twee romans had geschreven die buiten de laars nauwelijks gelezen werden. Zestien jaar later is Elena Ferrante een wereldwijd fenomeen, even bekend van haar kwartet Napolitaanse romans over twee vriendinnen die opgroeien in de gewelddadige Campanische havenstad als van de hardnekkigheid waarmee ze haar echte identiteit afschermt. De eerste editie van 'La frantumaglia', zoals het boek in het Italiaans heet naar een veellagig woord uit het dialect van Ferrantes moeder, was een verzameling brieven, notities en interviews die de schrijfster schoorvoetend liet publiceren. Wie hoopt in de recent verschenen Nederlandse vertaling definitief te weten te komen wie de echte Elena Ferrante is, krijgt, geheel in de lijn der verwachtingen, een antwoord dat geen antwoord is.

Hoewel hier en daar wel degelijk weetjes te ra…Lees verder

De boeken en de tv-reeks 'De geniale vriendin' kennen een enorm succes. 'Frantumaglia' wijdt je in in het creatieve proces van de schrijfster. Ferrante is fier over haar werk, maar tegelijkertijd nederig. Zij spreekt over haar angsten wanneer van een van haar romans een film wordt gemaakt. Zal de film wel een goede weerspiegeling zijn van het boek? Zij legt uit waarom zij liever anoniem blijft (Ferrante is een pseudoniem). Zij schrijft over de vreugde die een auteur vervult bij het neerschrijven van zijn verhaal, maar ook over de ontnuchtering die hij ondervindt wanneer hij vindt dat het resultaat ontoereikend is. De frisheid van het werk ligt in het feit dat het niet voor publicatie bestemd was, maar een samenraapsel ('Frantumaglia') van disparaat materiaal. Er zijn ook fragmenten die de uiteindelijke versie van de romans niet gehaald hebben. Om het boek ten volle te kunnen waarderen, is het beter dat je de romans van Ferrante hebt gelezen. Het boek richt zich tot een ruim publiek, m…Lees verder

Over Elena Ferrante

Elena Ferrante is het pseudoniem van een romanschrijver die naar eigen zeggen in 1943 in Napels werd geboren. De boeken van Ferrante zijn oorspronkelijk in het Italiaans geschreven en in vele talen vertaald. Ferrante werd internationaal bekend met een cyclus van vier romans (De Napolitaanse romans) over de levenslange vriendschap tussen twee vrouwen uit Napels. Er zijn veel pogingen gedaan om de echte naam van de auteur te achterhalen maar de identiteit van de schrijver achter het pseudoniem Elena Ferrante is niet bekend.

Leven

Elena Ferrante is de naam die sinds 1992 als pseudoniem wordt gebruikt door de auteur van een aantal in het Italiaans geschreven romans. Men vermoedt dat Ferrante een vrouw is die waarschijnlijk in Napels is opgegroeid en enige tijd buiten Italië heeft gewoond. Ze zou klassieke talen gestudeerd hebben en moeder van dochters zijn. Men veronderstelt dat zij een baan heeft d…Lees verder op Wikipedia