Boek
Nederlands

Mannen in de zon : roman

Ghassan Kanafani (auteur), Djûke Poppinga (vertaler)
Begin jaren ’50. In de woestijn tussen Irak en Koeweit staat
een grote vrachtwagen stil. In de lege watertank zitten
drie Palestijnse mannen, happend naar adem. De chauffeur,
ook een Palestijn, is uitgestapt bij een douanepost. Terwijl
de temperatuur in de watertank oploopt, probeert hij toestemming
te krijgen verder te rijden. De drie mannen, die elk
een genera
Titel
Mannen in de zon : roman / Ghassan Kanafani ; vertaald en van een nawoord voorzien door Djûke Poppinga
Auteur
Ghassan Kanafani
Vertaler
Djûke Poppinga
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Arabisch
Oorspr. titel
Ridjal fi'sh-Shams
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, 2023
111 p.
ISBN
9789083344126 (paperback)

Besprekingen

Kanafani beukt op de deuren van de onverschilligheid

Mannen in de zon is het bekendste werk van de Palestijnse schrijver en activist Ghassan Kanafani. Hij was de pionier van wat hijzelf Palestijnse 'verzetsliteratuur' noemde, maar platte propaganda is deze parabel allerminst.

De Iraakse stad Basra, eind jaren 50. Drie Palestijnse vluchtelingen dromen van een betere toekomst in Koeweit. De grensovergang wordt echter streng bewaakt en smokkelaars vragen grof geld voor hun dubieuze diensten. Noodgedwongen wenden de drie zich tot landgenoot Aboe al-Khaizoeraan, alias 'de Rietstengel'. Die stelt voor om hen in zijn vrachtwagen door de snikhete woestijn te voeren, met één kleine hindernis. Bij iedere grenscontrole moeten ze zich enkele minuten in Rietstengels lege watertank verschuilen.

Mannen in de zon is het bekendste werk van de Palestijnse schrijver en activist Ghassan Kanafani (1936-1972). Kanafani was amper 26 toen hij de korte roman schreef in 1963, vier jaar voor de Zesdaagse Oorlog een nieuwe reeks conflicten inluidde in Palestina en Libanon, het land waar de auteur onderdak vond. De personages in dit boek zijn slachtoffers van de Nakba - de 'catastrofe' - waarbij in 1948 een groot deel van de Palestijnse bevolking onth…Lees verder

Recensie Mannen in de zon -Op drift in het Midden-Oosten

De novelle Mannen in de zon van Ghassan Kanafani is een klassieker uit de Palestijnse canon, nu met verve opnieuw vertaald door Djûke Poppinga. Verwacht geen hoopvolle boodschap, maar wel een spannend, gitzwart verhaal over drie vluchtelingen.

Op de wereldkaart is het vergeefs zoeken naar het land Palestina. Afwezig is het ook in ons collectieve geheugen, dat ronduit poreus is. Wie Palestina wil vinden, moet zich daarom - naast de dagelijkse horror uit Gaza - verlaten op taal, poëzie, oral history of romans. 'Ours is a country of words', noteerde de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish decennia geleden, een opmerking die de laatste jaren alleen maar aan zeggingskracht lijkt te winnen.

Tot de klassiekers uit de Palestijnse canon behoort ook de krachtige novelle Mannen in de zon van schrijver Ghassan Kanafani (1936-1972), oorspronkelijk verschenen in 1963. Het boek werd in 1977 al eens in het Nederlands vertaald, en is een halve eeuw later opnieuw (en met verve) onder handen genomen door vertaler Djûke Poppinga.

Kanafani vertelt het verhaal van drie Palestijnen die op drift zijn geraakt in het Midden-Oosten als gevolg van de Nakba (1948), de oerknal van het nationale leed waarbij 700 duizend Palesti…Lees verder

Barstend van de opstandigheid

 

****

Ghassan Kanafani (1936-1972) was één van de pioniers van de Palestijnse verzetsliteratuur en een cultureel icoon. Tijdens de Nakba werd hij samen met zijn familie van zijn geboortegrond verdreven. Toen hij zich niet alleen als auteur maar ook als activist begon te manifesteren, werd hij door de Israëlische geheime dienst uit de weg geruimd. Zijn roman 'Mannen in de zon' (1963), een onverwachte parel, is nu voor de tweede keer in het Nederlands vertaald. Drie Palestijnse mannen van drie verschillende generaties vluchten in een vrachtwagen door de Iraakse woestijn naar Koeweit. Ze hebben elkaar niet eerder ontmoet, al wat ze delen zijn de traumatische gevolgen van de Nakba, 'de catastrofe', zoals de Palestijnen de oorlog met Israël van 1948 noemen. Juist omdat Kanafani zich beperkt tot drie kleine levens, wint de grote geschiedenis waartegen die zich afspelen aan kleur, kracht en gewicht. De kritiek op de wereld, die zich weinig aantr…Lees verder

Over Ghassan Kanafani

CC BY 2.0 - Foto van/door Picture taken and uploaded by Justin McIntosh, August 2004. Original name Image:Palestine occupation17.jpg.

Ghassan Kanafani (Akko, 9 april 1936 - Beiroet, 8 juli 1972) was een Palestijns schrijver en toneelschrijver. Omstreeks de stichtingsdatum van de staat Israël ging ook zijn familie, onder druk van zware beschietingen en typhusbesmetting van het drinkwater, in op de boodschap uit luidsprekers van de Hagana: vlucht of vindt de dood. Zij vluchtten uit Akka naar Beiroet en daarna naar Damascus.

Zijn ouders stuurden hem naar een katholieke Franse school in Jaffa. Na de Nakba studeerde hij Arabische literatuur aan de Universiteit van Damascus, maar werd gedwongen deze universiteit te verlaten voordat hij zijn studie voltooid had. Wel behaalde hij een certificaat om les te geven van de UNRWA en leerde het leven van kinderen in Palestijnse vluchtelingenkampen hier kennen. Zij werden vaak hoofdpersonen in zijn verhalen. Hij verhuisde later naar Koeweit, en vervolgens terug naar Beiroet.

Kanafani was een productief schrijver. Hij schreef 18 boeken, die in vertaling in 20…Lees verder op Wikipedia