Boek
Nederlands

Leer me alles wat je weet

Hanna Bervoets (auteur)
+1
Leer me alles wat je weet
×
Leer me alles wat je weet Leer me alles wat je weet

Leer me alles wat je weet

Genre:
Na de onverwachte dood van haar grote liefde, een 53-jarige vrouw die patiënten bijstond die nog geen medische diagnose hebben, probeert een vrouw het levensverhaal van haar partner te reconstrueren door middel van gesprekken met de mensen die haar het beste kenden.
Titel
Leer me alles wat je weet
Auteur
Hanna Bervoets
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2023
580 p.
ISBN
9789493304970 (paperback)

Besprekingen

Een pijnlijke spanningsboog

Zijn er mensen die hun identiteit ontlenen aan hun ziekte? Kan chronische pijn je leven zo beïnvloeden dat je een ander mens wordt?

In haar voorlaatste roman, Welkom in het rijk der zieken , schreef Hanna Bervoets al over de interessante wereld van chronisch zieken. In het boek verschafte ze 'pijncollega's', want zelf lijdt Bervoets ook aan chronische pijn, nieuwe inzichten aan de hand van een essay van Susan Sontag. En ook in Leer me alles wat je weet beschrijft ze nauwgezet het leven van een vrouw die aan chronische pijn lijdt, maar zich tegelijk onvermoeibaar inzet voor andere zieken.

Daniels leven wordt gereconstrueerd vanaf haar jeugd tot de middelbare leeftijd. Als jonge vrouw krijgt ze een ongeluk waarbij ze haar stuitbeen breekt en waarvan ze maar moeizaam herstelt. Het zijn de jaren 90, en als ze dankzij therapeut Lucille weer enigszins op de been is, zet ze zich in voor de aidsbeweging. De hulp- en informatiegroep is een hechte vriendengroep die samenwerkt en in feite functioneert als substituut voor een familie.

Daniel richt haar eigen steunverening 'Lucille' op: ze ga…Lees verder

Recensie: Leer me alles wat je weet -Een superheldin die op afstand blijft

Leer me alles wat je weet van Hanna Bervoets is een groots opgezet, bijna zeshonderd pagina's lang epos over leven met chronische pijn. Spijtig dat zo'n interessant thema zo weinig weet te boeien.Door Bo van Houwelingen

Stel, je bent een vrouw met chronische buikpijn maar je huisarts stuurt je naar huis met de tip om een lekker warm kruikje te maken. Het gebeurt, al te vaak. Maar daar is ineens ene Daniel de Koster, een imponerende vrouw met jukbeenderen 'als ijsbrekers'. En die regelt voor jou een verwijzing naar een specialist en de zorg die je nodig hebt. Over deze superheldin gaat de achtste roman van Hanna Bervoets (1984), Leer me alles wat je weet.

Een groots opgezet epos is het, dat niet alleen een portret van een bijzondere vrouw wil zijn, maar ook het verhaal van een grote liefde wil vertellen, een tijdsbeeld wil scheppen van de aidsepidemie in de jaren tachtig, wat wil zeggen over de gayscene én over hoe vrienden ook een soort van familie kunnen zijn. Het overkoepelende thema is pijn, met name pijn van vrouwen, die vaak onderschat, gebagatelliseerd en niet goed behandeld wordt.

Bervoets roman doet denken aan Een klein leven, de bestseller van Hanya Yanagihara uit 201…Lees verder

Sinaasappelkistjes en schoendozen vol puzzelstukjes

***1/2

In de nieuwe roman van Hanna Bervoets komt een waaier aan on- of misgediagnosticeerd medisch vrouwenleed voorbij. Bervoets schetst een wereld van medische onwil, of 'medische onwetendheid': 'Dat was hoe we het destijds noemden,' aldus verteller Jodie, 'en hoewel die term aardig accuraat was, dachten we toen nog maar weinig na over waar dat gebrek aan kennis over specifieke lijven vandaan kwam.' Lees je 'Leer me alles wat je weet' als een pamflet over ontoereikende en discriminerende medische zorg, dan vlamt de verontwaardiging hevig op bij de passages over man-vrouwverschillen: specifiek vrouwelijke hartproblemen worden nog vaak gemist. Mannen met kanker krijgen vaker behandelingen die de tumor moeten genezen, vrouwen vaker therapieën die enkel zijn gericht op de verlichting van de klachten. Bervoets op de bres, en niet voor het eerst: in 'Welkom in het rijk der zieken' uit 2019 schreef ze al over leven met chronische pijn - waaraan ze zelf ook lijdt.

'Lee…Lees verder

Een lijvige (580 blz.) roman over een grote liefdesgeschiedenis en de ongelijke medische behandeling van (voornamelijk) vrouwen. Danielle 'Daniel' de Koster leidt een bewogen leven. Na een aantal omzwervingen vindt ze haar bestemming: ze gaat patiënten bijstaan, ‘kenniszoekers’ die nog geen medische diagnose hebben. Maar hoe onbaatzuchtig is ze werkelijk? Wanneer Daniels reputatie verslechtert, voelt ze zich in het nauw gedreven. Na haar onverwachte dood probeert haar grote liefde Jodie te achterhalen waarom Daniel is gestorven. Ze spreekt met de mensen die haar het beste kenden en probeert zo Daniels levensverhaal te reconstrueren. Vlot en eigentijds geschreven vanuit de ik-perspectieven van verschillende personages, met een kritische blik op maatschappelijke thema’s. Geschikt voor de meer literaire lezer. Het boek bevat enkele expliciete scènes. Hanna Bervoets (1984) is een bekende Nederlandse schrijver. Ze schreef meerdere romans en won de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele…Lees verder

Over Hanna Bervoets

Hanna Marleen Bervoets (Amsterdam, 14 februari 1984) is een Nederlands auteur van romans, columns, essays, recensies en toneelstukken. In haar werk komen vaak vragen aan de orde over de effecten van het gebruik van nieuwe technologieën. Zij ontving in 2017 de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre.

Biografie

Bervoets volgde een bacheloropleiding Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Televisie en Populaire Cultuur. In 2008 voltooide zij vervolgens een duale Master Journalistiek en Research, eveneens aan de Universiteit van Amsterdam. In New York studeerde zij een semester aan de Tisch School of the Arts.

In 2020 werd Bervoets benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.

Dichter en essayist Anton van Duinkerken (1903-1968) was haar oudoom.

Werk

Journalistiek

Tijdens …Lees verder op Wikipedia