Boek
Nederlands

Stappen tellen

Henk Spaan (auteur)
+1
Stappen tellen
×
Stappen tellen Stappen tellen

Stappen tellen

Genre:
Een gepensioneerde, alleenstaande man probeert plezier in zijn leven te houden door met een medebewoner te wandelen, reacties te schrijven op e-mails en door zich de liefde van zijn leven te herinneren, ook al speelt daar een onopgeloste kwestie.
Extra onderwerp
3 sterren (Knack)
Titel
Stappen tellen
Auteur
Henk Spaan
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2021
188 p.
ISBN
9789026356827 (paperback)

Besprekingen

Stappen tellen

Eerste zin. Met mijn elleboog drukte ik op de liftknop.

 

 

 

In de jaren tachtig van de vorige eeuw schoot allesrijder Henk Spaan menige hoofdvogel af met satirische televisieprogramma’s als Pisa , Die 2 en Nieuwe koeien . Memorabele catchphrases – ‘Koud, hè?’ – bleven plakken, met pausparodie Popie Jopie scoorde hij ook bij ons een top 10-hit. Ruim veertig jaar lang was Henk Spaan Nederlands kampioen van het populaire werk, maar diep vanbinnen was hij altijd al literator. Spaan gaf op jonge leeftijd dichtbundels en kinderboeken uit, met Matthijs van Nieuwkerk richtte hij Hard Gras op, een literair magazine over voetbal. In 2014 debuteerde hij als romancier. Oude vrienden en De binnentuin werden eerder lauw onthaald, met Stappen tellen zet Spaan op 73-jarige leeftijd stappen vooruit. Daarin vertelt hij in kraakhelder en trefzeker proza het verhaal van Ed Wakker, ooit chef cultuur bij een grote Nederlandse krant, die druk doende is om de dood van zijn vrouw Lieke een plaats te geven. Ed, gede…Lees verder

Een gepensioneerde man die sinds de dood van zijn vrouw in een appartement woont temidden van andere ouderen, brengt zijn dagen weinig enerverend door. Hij wandelt met een medebewoner, vergadert over rituelen bij overlijden en schrijft korzelige brieven als reactie op e-mails die hem vragen zijn mening te geven. Daarnaast herinnert hij zich zijn vrouw, de liefde van zijn leven, die hij meent een keer bedrogen te hebben in een dronken nacht in Italië. Dat hij niet precies weet wat er gebeurd is, heeft hem lang gekweld, tot hij ten slotte het antwoord op zijn vragen krijgt. De beschrijvingen van een Nederlandse kolonie in een Italiaans dorp zijn geestig, maar ook zeer clichématig. De hoofdpersoon koestert zijn verleden en het vastleggen daarvan en dat is vooral wat hem gaande houdt in een wereld die hem steeds minder kan bekoren. Henk Spaan (1948) is een bekende journalist, televisiepresentator en columnist en schreef eerder o.a. de roman 'Oude vrienden'* (2014) over ouder worden.

Over Henk Spaan

Hendrik Gerardus Maria Spaan (Heerhugowaard-'t Kruis, 30 september 1948) is een Nederlands (sport)journalist, televisiepresentator en columnist. Henk Spaan is mede bekend van de programma's die hij tussen 1982 en 1996 als duo maakte met Harry Vermeegen, zoals Pisa, Verona, Die 2 en Die 2: Nieuwe Koeien.

Loopbaan

Jonge jaren

Spaan groeide op in Tuinstad Slotermeer in Amsterdam. Hij studeerde van 1968-1973 Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Van de eerstegraads lesbevoegdheid die hij daar haalde zou hij nooit gebruik maken. Tijdens zijn studie was hij redacteur van het studentenweekblad Propria Cures en belandde hij in de journalistiek. Al op 23-jarige leeftijd was hij columnist van dagblad Het Parool en de Haagse Post.

Hij publiceerde in 1973 zijn eerste dichtbundel Een lach en een traan, schreef kinderboe…Lees verder op Wikipedia