Strip
Nederlands

Het kleine boek van de Beatles

Herve Bourhis (auteur)
Geschiedenis van de wereldberoemde popgroep The Beatles in getekende vorm.
Onderwerp
Muziek, The Beatles
Titel
Het kleine boek van de Beatles
Auteur
Herve Bourhis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le petit livre des Beatles
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011
[168] p. : ill., zw/w.
ISBN
9789054923220 (paperback)

Besprekingen

Een Japanse Beatles-fan bood onlangs 1000 pond voor een wc-rol. Die rol hing in de toiletten van de Abbey Road-studio’s waar The Beatles hun gelijknamige laatste plaat aan het opnemen waren. Het verhaal gaat dat The Beatles het papier niet wilden gebruiken omdat het ‘te hard en te glimmend was’ en er op elk velletje het logo van EMI stond gedrukt. Die anekdote vind je niet terug in Het kleine boek van de Beatles van Hervé Bourhis. Maar het verhaal toont wel aan hoe belangrijk The Beatles nog zijn in onze cultuur, meer dan veertig jaar na hun split. The Beatles moeten dan ook zowat de enige band ter wereld zijn die nooit uit de mode is geweest. Vandaar dat zoveel opeenvolgende generaties zich fan én kenner hebben laten verklaren.
Waaronder de auteur van dit boek dus. ‘Ik ken het album Magical Mystery Tour als sinds 1989’. Met die verontrustende, weinig hoopgevende zin begint Bourhis zijn biografie. Het eerste wat je als lezer annex Beatlesliefhebber dan denkt, is: '…Lees verder
Een bijzonder vormgegeven boek: het heeft een vierkant formaat met in het midden van het voorplat een gat, alsof het een elpee is. De inhoud bestaat uit 160 pagina's met tekeningen die chronologisch het verhaal van The Beatles vertellen. Vanaf de geboorte van Ringo en John in 1940 tot en met een concert van Paul McCartney dat de tekenaar in 2009 bijwoont. De tekeningen zijn in zwart-wit met hier en daar een kleuraccent, voornamelijk bij de – ook nagetekende – platenhoezen. In de tekeningen is veel tekst bijgeschreven die feitjes en anekdotes vertellen, maar ook meningen van de auteur. Hier en daar zijn er kleine onjuistheden te lezen. Voor de doorgewinterde Beatles-liefhebber is er nauwelijks nieuws, maar voor iemand die nog niet zoveel over de Beatles weet, vormt dit boek een aardige manier om hun verhaal te leren kennen. Door het getekende verhaal onderscheidt deze uitgaven zich van andere Beatle-boeken.