Dvd
Engels

Kate and Leopold

James Mangold (regisseur), Steven Rogers (naar het werk van)
Romantische komedie waarin een charmante, elegante, vrijgezelle hertog in 1876 in een tijdportaal valt en in het moderne New York van nu terechtkomt waar hij verliefd wordt op een ambitieuze carrièrevrouw
Titel
Kate and Leopold / dir. by James Mangold ; screenplay by James Mangold ... [e.a.] ; based on the story by Steven Rogers
Regisseur
James Mangold
Naar het werk van
Steven Rogers
Taal
Engels
Uitgever
RCV, 2002
1 dvd-video
Oorspr. opname
2001
Speelduur
ca. 114 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8713045202132

Besprekingen

Amerikaanse romantische komedie uit 2001 van regisseur James Mangold. In de hoofdrollen spelen Meg Ryan en de Australische Hugh Jackman. Een charmante, elegante, vrijgezelle hertog valt in 1876 in een tijdportaal en komt in het moderne New York van nu terecht waar hij verliefd wordt op een ambitieze carrièrevrouw. De film is verdeeld ontvangen door de recensenten. Jan Pieter Ekker (Volkskrant 14-2-2002) vindt de film een 'Treurige kruising tussen Back to the future en alle romantische komedies waarin Meg Ryan (...) eerder te zien was.' David Sneek (14-2-2002): 'Voor een diner bij kaarslicht geeft elke vrouw haar carrière op, leert een van de conventies van het genre, en 'Kate & Leopold' heeft noch de creativiteit, noch de intelligentie daar iets aan te veranderen.' Koen Kleijn is positiever (Algemeen Dagblad 14-2-2002): '(...) een genoeglijke, licht verteerbare film. De grappen over de moderne tijd (...) liggen voor de hand, maar zijn soms best geestig.' De dvd bevat geen extra's.

Over James Mangold

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Maximilian Bühn

James Mangold (New York, 16 december 1963) is een Amerikaans filmregisseur en scenarist. Hij is onder andere bekend door de film Walk the Line die hij mede schreef en regisseerde.

Biografie

Hij is de zoon van kunstenaars Robert Mangold en Sylvia Plimack Mangold.

Nadat hij afstudeerde aan Washingtonville High School werd Mangold toegelaten tot het film/video-programma van het California Institute of the Arts. Daar werd hij begeleid door Alexander Mackendrick. Tijdens zijn derde jaar raadde Mackendrick Mangold aan tevens acteursstudies te volgen aan de CalArts School of Theater. Een van zijn klasgenoten daar was Don Cheadle.

Door de gunstige ontvangst van zijn kortfilms had Mangold in 1985 een voetje voor als afgestudeerde van CalArts, en kreeg hij een contract als schrijver/regisseur (op de leeftijd van 21 jaar) bij Disney. Dit werd echter een ontgoocheling voor Mangold. Hij schreef een tv-film en de animatiepr…Lees verder op Wikipedia