Boek
Nederlands

Dit verhaal moet goed verteld worden : verhalen

Korte verhalen over mensen en dieren die hun thuisland verlaten. In hun nieuwe woonplaats moeten ze leren omgaan met andere gewoontes en met vooroordelen, terwijl het complexe verleden van hun thuisland een schaduw werpt over hun nieuwe leven.
Titel
Dit verhaal moet goed verteld worden : verhalen
Auteur
Jennifer Nansubuga‏ Makumbi 1967-
Vertaler
Josephine Ruitenberg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Manchester happened
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2023
316 p.
ISBN
9789464520941 (paperback)

Besprekingen

Een literaire verhalenbundel over migratie, identiteit en vooroordelen. Een man mag zijn sprinkhanen niet langs de grenscontrole meenemen en peuzelt ze voor de ogen van de douanebeambte op. Een meisje meet zich een Brits accent aan, maar iedereen herkent haar Oegandese tongval. Een hond die van Afrika naar Europa wordt meegenomen ziet met afgrijzen aan hoe 'zijn mens' met hondenpoepzakjes in de weer is. De personages in deze bundel moeten allemaal wennen aan hun nieuwe woonplaats. Ze werken hard, slagen of falen, keren terug of blijven voorgoed. Altijd is er het chaotische en gecompliceerde verleden in het thuisland dat een schaduw werpt over hun nieuwe leven. In beeldende stijl en met literair vakmanschap geschreven, met sprekende karakterschetsen. Vooral geschikt voor de meer literaire lezer. Jennifer Nansubuga Makumbi (Kampala, 1967) is een Oegandese schrijver van romans en korte verhalen en wordt gezien als een van de belangrijkste hedendaagse stemmen in de Afrikaanse literatuur…Lees verder

Over Jennifer Nansubuga‏ Makumbi

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door DeuxPlusQuatre

Jennifer Nansubuga Makumbi (geboren in de jaren 60) is een Oegandese schrijfster van romans en korte verhalen. Ze is docent Creatief Schrijven aan de Universiteit van Lancaster. Ze woont in Manchester met haar man Damian en zoon Jordan.

Haar PhD-thesis, 'The Kintu Saga', won het Kwani? Manuscript project in 2013. Het werd in 2014 uitgegeven door Kwani Trust onder de titel Kintu. Dit boek is in het Nederlands beschikbaar onder de zelfde titel.

Haar verhalenbundel, 'Manchester Happened', werd gepubliceerd in 2019. Ze werd genomineerd voor de Commonwealth Short Story 2014 met haar verhaal 'Let's Tell This Story Properly'. Ze won deze prijs in twee categorieën: 'Regionale winnaar', in de regio Afrika, en 'Algemene winnaar'. Ze werd geselecteerd voor de Etisalat-prijs voor literatuur 2014. In 2018 won ze een Windham-Campbellprijs in de categorie fictie.

In 2021 won haar roman 'The first woman' d…Lees verder op Wikipedia