Boek
Nederlands

De tijd die nodig is

Het bericht dat haar tienerzoon een buitenlandse jongen heeft mishandeld, brengt bij een succesvolle Deense architecte de herinnering op gang aan de keuzes die ze in haar leven gemaakt heeft.
Onderwerp
Familie, Relaties, Vrouwen
Titel
De tijd die nodig is
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Den tid det tager
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2008
319 p.
ISBN
9789029082372 (gebonden) 9789029082389 (paperback)

Besprekingen

De personages van de Deense auteur Jens Christian Grøndahl trekken vanuit een midlifecrisis de weinig positieve balans van een maatschappelijk succesvol bestaan. Gekweld door existentiële conflicten denken de personages ? ingevlochten in hun dagelijkse bezigheden en relaties ? na over de last van de vrijheid en de kluwen van eigen verantwoordelijkheden. Grøndahl schreef sedert 1985 zestien romans, twee toneelstukken en een groot aantal essays. Zijn werk is vertaald in twintig talen. Bekende titels zijn Stilte in oktober, Indian summer en Rode handen.

Hoofdpersoon van De tijd die nodig is is de 48-jarige Ingrid, een succesvolle architect. Zij is een mooie en aantrekkelijke alleenstaande moeder. Op zakenreis in Stockholm, verneemt zij via een telefoontje van de politie in Kopenhagen dat haar puberzoon Jonas samen met een paar vrienden op straat een jongen van Marokkaanse komaf in elkaar heeft getrapt. Deze gebeurtenis vormt de keerpunt van haar leven,…Lees verder
Op zakenreis in Zweden krijgt de 48-jarige architecte Ingrid Dreyer het bericht dat haar tienerzoon in Denemarken is opgepakt omdat hij een allochtone jongen heeft mishandeld. Dit incident vormt echter niet het begin van een verhaal over maatschappelijke thema’s. De auteur concentreert zich, zoals in eerder werk, op het innerlijk leven van zijn hoofdpersoon. Ingrid realiseert zich in een terugblik dat ze keuzes heeft gemaakt die veel overeenkomst vertonen met die van haar moeder en grootmoeder en die sterk bepaald werden door egocentrisme. Pijnlijk nauwkeurig analyseert hij de lege levens van intellectuele, welvarende westerlingen die zich uiteindelijk realiseren dat zij tekortgeschoten zijn en niet gelukkiger zijn geworden van hun grote vrijheid. Bovendien staan zij machteloos als de buitenwereld uiteindelijk ruw inbreekt in hun bestaan. Dit tiende boek in vertaling van de internationaal veelgeprezen Deense auteur (1959) biedt een weliswaar indrukwekkend, maar eerder scherpzinnig dan…Lees verder

Over Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl (Lyngby, 9 november 1959) is een Deens schrijver.

Loopbaan

Grøndahl studeerde van 1977 tot 1979 filosofie aan de Universiteit van Kopenhagen en werd daarna aan Den Danske Filmskole opgeleid tot filmregisseur als studiegenoot van Lars von Trier. Na zijn afstuderen in 1983 gaf hij de voorkeur aan een schrijverscarrière. Van 1997 tot 1999 was hij dramaturg bij het Aarhus Teater.

Zijn eerste boek, het realistisch geschreven Kvinden i midten, verscheen na een verblijf in Noord-Italië in 1985. Daarna volgde met regelmatige intervallen een vijftiental andere romans. Hij schreef daarnaast twee toneelstukken en teksten voor de radio. Liefde en in de loop van de tijd verblekende menselijke relaties vormen in zijn werk een leidend thema. In zijn essaybundels reflecteeert hij niet alleen op zijn schrijverschap, maar ook op vraagstukken van politiek en cultuur.

In 1990-1991 was hij vicepresident …Lees verder op Wikipedia