Boek
Nederlands
Wanneer een man bericht krijgt dat zijn beste vriend is overleden, wordt hij overspoeld door een golf van herinneringen aan zijn jeugd, zijn vriend en zijn liefde voor diens zusje.
Onderwerp
Man-vrouwrelatie
Titel
Hartslag : roman
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Vertaler
Gerard Cruys
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Hjertelyd
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2004
253 p.
ISBN
9789029072052 (paperback)

Besprekingen

Net als in Grøndahl's novelle 'Virginia' speelt een jeugdliefde een belangrijke rol in dit verhaal. De hoofdpersoon leidt een teruggetrokken bestaan samen met zijn puberzoon Theo. Hij heeft een winkeltje met oude Japanse prenten. Wanneer hij bericht krijgt dat zijn beste vriend Adrian is overleden, wordt hij overspoeld door een golf van emoties en herinneringen: zijn weinig orthodoxe jeugd, zijn vriendschap met Adrian (sinds ze twaalf waren), zijn liefde voor Adrians zusje Ariane, en de relaties die volgden. Tegelijkertijd is hij verwikkeld in gebeurtenissen die het gevolg zijn van de raadselachtige brief die Adrian hem vlak voor zijn dood stuurde. Net als in zijn andere werk beschrijft Grøndahl in dit verhaal op indringende, enigszins melancholieke wijze de eenzaamheid van het individu, zijn zoektocht naar de ander en de rol van het toeval in een mensenleven. Grøndahls existentialistische romans zijn niet zo eenvoudig als zijn heldere stijl doet vermoeden. 'Een goede tekst moet gelaa…Lees verder

Over Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl, (Lyngby, 9 november 1959) is een Deens schrijver.

Loopbaan

Grøndahl studeerde van 1977 tot 1979 filosofie aan de Universiteit van Kopenhagen en werd daarna aan Den Danske Filmskole opgeleid tot filmregisseur als studiegenoot van Lars von Trier. Na zijn afstuderen in 1983 gaf hij de voorkeur aan een schrijverscarrière. Van 1997 tot 1999 was hij dramaturg bij het Aarhus Teater.

Zijn eerste boek, het realistisch geschreven Kvinden i midten, verscheen in 1985. Daarna volgde met regelmatige intervallen een vijftiental andere romans. Hij schreef daarnaast essays, toneelstukken en teksten voor de radio. Liefde en in de loop van de tijd verblekende menselijke relaties vormen in zijn werk een leidend thema.

Zijn werk werd in binnen- en buitenland genomineerd voor en bekroond met verschillende literaire prijzen. Hij ontving onder meer De Gyldne Laurbær voor zijn roman Lucca (in 1999) en st…Lees verder op Wikipedia