Boek
Nederlands

Over een uur ontluiken de bomen : memoires

Jens Christian Grøndahl vertelt hoe hij opgroeide in een creatieve maar gespleten familie, over de vrouwen die hij ontmoette, over hoe hij schrijver werd, over hoe het is om vader te worden op je vijfentwintigste en om op je vijftigste terug te kijken op de eerste helft van je leven.
Titel
Over een uur ontluiken de bomen : memoires
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Vertaler
Annelies Van Hees
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Om en time springer troeerne ud
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2010
172 p. : ill.
ISBN
9789029086721 (paperback)

Besprekingen

In deze memoires blikt de Deense schrijver Jens Christian Grøndahl (1959) terug op zijn jonge jaren. Het is een openhartig verhaal over opgroeien in een verstoord gezin. Ook schrijft hij over intelligentie, creativiteit en hoe het is om een buitenbeentje te zijn. De eerste helft van het boek gaat vooral over de ouders van de auteur. Zijn moeder wordt neergezet als een creatieve vrouw met een complexe persoonlijkheid, die haar gezin in de steek laat. In de tweede helft vertelt de auteur over zijn schrijverschap en de vrouwen die hij ontmoette. De memoires geven de lezer bovendien een inblik in de jaren zestig, zeventig en tachtig in Denemarken. Dat de auteur uiterst intelligent is, blijkt uit zijn diepgaande overpeinzingen. Met enkele zwart-witfoto´s. De hoofdstukken zijn niet getiteld, maar worden ingeleid met witregels. De memoires zijn zeer goed geschreven, maar niet heel gemakkelijk om te lezen. Een filosofisch-romantisch relaas met een melancholisch tintje. Paperback; normale druk.

Over Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl, (Lyngby, 9 november 1959) is een Deens schrijver.

Loopbaan

Grøndahl studeerde van 1977 tot 1979 filosofie aan de Universiteit van Kopenhagen en werd daarna aan Den Danske Filmskole opgeleid tot filmregisseur als studiegenoot van Lars von Trier. Na zijn afstuderen in 1983 gaf hij de voorkeur aan een schrijverscarrière. Van 1997 tot 1999 was hij dramaturg bij het Aarhus Teater.

Zijn eerste boek, het realistisch geschreven Kvinden i midten, verscheen in 1985. Daarna volgde met regelmatige intervallen een vijftiental andere romans. Hij schreef daarnaast essays, toneelstukken en teksten voor de radio. Liefde en in de loop van de tijd verblekende menselijke relaties vormen in zijn werk een leidend thema.

Zijn werk werd in binnen- en buitenland genomineerd voor en bekroond met verschillende literaire prijzen. Hij ontving onder meer De Gyldne Laurbær voor zijn roman Lucca (in 1999) en st…Lees verder op Wikipedia