Boek
Nederlands

Het spel meespelen : roman

Joan Didion (auteur), Corine Kisling (vertaler)
Een sfeertekening van het leven van een gemankeerde actrice in Beverly Hills in de jaren zestig in 84 korte indringende scenes.
Titel
Het spel meespelen : roman
Auteur
Joan Didion
Vertaler
Corine Kisling
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Play it as it lays
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, copyright 2021
206 p.
ISBN
9789029540797 (paperback)

Besprekingen

Joan Didion (Sacramento, 1934) schreef deze roman in 1970. De vraag of dit werk een roman genoemd kan worden is gerechtvaardigd. De schrijfster geeft in 84 korte maar zeer indringende scenes een sfeertekening van het leven van een gemankeerde actrice in Beverly Hills in de jaren zestig. Een oppervlakkige wereld zonder enige diepgang waar alles om de gepolijste buitenkant draait. Maar ondanks het feit dat er in dit werk nauwelijks sprake is van een intrige, is de schrijfster er uitstekend in geslaagd de sfeer zodanig op papier te zetten dat de lezer zich bijna gedwongen voelt verder te lezen. Maria, een voormalig model en werkloze actrice, vertelt in de 84 scenes over haar vaak uitzichtloze leven. Ze heeft een emotionele inzinking en ze is onderweg naar een abortuskliniek. Haar huwelijk is gestrand en het contact met haar dochtertje is beperkt. Het filmwereldje waarin ze verkeert, is geestdodend oppervlakkig en onecht. Het is een leven vol zelfdestructie en seks. Een beeldend en boeien…Lees verder

Zelfdestructie maar dan sexy

Klassieke roman van Joan Didion heeft niet echt een plot, maar is vooral een sfeer.

De 31-jarige Maria Wyeth zit in de auto, onderweg om een illegale abortus te ondergaan. Haar man heeft erop aangedrongen - het kind is niet van hem. De contactpersoon, die haar na veel gedoe en geheimzinnigheid naar de locatie van de dokter leidt, zit op de passagiersstoel. "Laat me je één vraag stellen, oké?", zegt de man naast haar. Maria knikt en knijpt in het stuur. "Rijdt dit ding een beetje zuinig? Of niet?"

In de openingsscène van de tweede roman van Joan Didion, Het spel meespelen (Play It As It Lays), vertelt Maria over haar verblijf in een psychiatrische instelling. De vrouw, voormalig model en werkloos actrice, heeft een emotionele inzinking gehad. Haar huwelijk is voorbij en het contact met haar dochtertje is beperkt. Daarna nemen Helene, 'een vriendin', en Maria's ex kort het woord. Samenvatting: Maria was altijd al een moeilijk type. Uit de 84 korte, visueel indringende scènes die volgen, verteld vanuit de derde persoon, blijk…Lees verder

Over Joan Didion

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Joan Didion (Sacramento (Californië), 5 december 1934) is een Amerikaanse auteur die het bekendst is door haar romans en haar literaire journalistiek. Haar romans en essays exploreren de desintegratie van de Amerikaanse moraal en de culturele chaos; het overheersende thema is de individuele en sociale fragmentatie. Een gevoel van angst doordringt veel van haar werk.

Gepubliceerd werk

Fictie

 • Run, River (1963)
 • Play It as It Lays (1970)
 • A Book of Common Prayer (1977)
 • Democracy (1984)
 • The Last Thing He Wanted (1996)

Non-fictie

 • Slouching Towards Bethlehem (1968)
 • The White Album (1979)
 • Salvador (1983)
 • Miami (1987)
 • After Henry (1992)
 • Political Fictions (2001)
 • Where I …Lees verder op Wikipedia