Ondanks ruim twintig eerdere verfilmingen weet regisseur Joe Wright (Atonement) nog iets aan het beroemde boek van Lev Tolstoj toe te voegen: theater. Vrijwel de hele film bevinden we ons in een oud theater. De acteurs bevinden zich in geschilderde decors en zelfs paardenraces worden indoor gehouden.
Titel
Anna Karenina
Regisseur
Joe Wright
Naar het werk van
Lev N. Tolstoj
Componist
Dario Marianelli 1963-
Acteur
Keira Knightley 1985- Jude Law Aaron Taylor-Johnson Kelly Macdonald
Taal
Engels
Uitgever
Universal, 2012
1 dvd-video
Oorspr. opname
2012
Speelduur
ca. 124 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Engels voor slechthorenden, Frans
EAN
5050582925999

Besprekingen

Brits drama uit 2012 van regisseur Joe Wright (Pride & Predjudice), met Keira Knightley, Jude Law e.a. Verfilming van het meesterwerk van Tolstoj, dat in de loop van de geschiedenis zeker dertig keer verfilmd is, o.a. met Greta Garbo in 1935. Het verhaal speelt zich af eind 19e eeuw, ten tijde van tsaristisch Rusland waar de elite gevangen zit in geschreven en ongeschreven regels en zich al roddelend amuseert. Anna Karenina, echtgenote en moeder, wordt verliefd op de jonge graaf Vronski, vertrekt met hem, maar kan uiteindelijk de druk van echtgenoot en omgeving niet aan. Jann Ruyters (Trouw 6-12-'12) geeft 4 (van 5) sterren: 'Al met al schuilt de betovering van deze Anna Karenina het meest in de pracht en praal, in lust en looks, meer dan in ontroering of een nieuw inzicht in mens en gevoelens. Voor dat laatste moet je dan toch aan het boek, maar daartoe inspireert dit sprankelende spektakelstuk zeker, en dan nog een keer de film zien, alleen al vanwege het bal.' Ook Ab Zagt (Algemeen…Lees verder

Over Joe Wright

CC BY 3.0 - Foto van/door DavidDjJohnson op de Engelstalige Wikipedia

Joe Wright (Londen, 25 augustus 1972) is een Brits filmregisseur.

Hij regisseerde onder meer de films Pride and Prejudice, Atonement, The Soloist, en Hannah. Hij won een BAFTA-award als beste nieuwkomer (regisseur).

Wright is gehuwd met Anoushka Shankar, een bekend sitarspeelster en dochter van Ravi Shankar.

Filmografie

  • 1997: Crocodile Snap (korte film)
  • 1998: The End (korte film)
  • 2005: Pride and Prejudice
  • 2007: Atonement
  • 2009: The Soloist
  • 2011: Hanna
  • 2012: Anna Karenina
  • 2015: Pan
  • 2017: Darkest Hour
  • 2020: The Woman in the Window
Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek