Dwarsligger
Nederlands

De wereld van Sofie : roman over de geschiedenis van de filosofie

Jostein Gaarder (auteur), Janke Klok (vertaler), Lucy Pijttersen (vertaler)
+1
De wereld van Sofie : roman over de geschiedenis van de filosofie
×
De wereld van Sofie : roman over de geschiedenis van de filosofie De wereld van Sofie : roman over de geschiedenis van de filosofie

De wereld van Sofie : roman over de geschiedenis van de filosofie

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
De 15-jarige Sofie wandelt aan de hand van een leermeester de geschiedenis van de filosofie door. Een detective en een filosofiegeschiedenis in één: deze intrigerende roman zal iedereen aanspreken die iets wil leren over zichzelf en de wereld om zich heen.
Onderwerp
Filosofie
Extra onderwerp
Filosofie ; geschiedenis
Titel
De wereld van Sofie : roman over de geschiedenis van de filosofie
Auteur
Jostein Gaarder
Vertaler
Janke Klok Lucy Pijttersen Kim Snoeijing Paula Stevens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Sofies verden
Uitgever
Amsterdam: Dwarsligger, 2017
979 p. ; 12 cm
Aantekening
Ondertitel ontleend aan omslag
ISBN
9789049805555 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Op de eerste pagina's van deze roman ontvangt Sofie, de vijftienjarige hoofdpersoon, een geheimzinnig briefje van een filosoof. Het blijkt het begin van een uitgebreide en speciaal voor haar ontworpen filosofiecursus. Met Sofie neemt de lezer de chronologisch vertelde geschiedenis van de filosofie door, waarbij vooral in het begin het verhaal als kapstok dient voor de filosofielessen. Later wordt het verhaal zelf belangrijker, en dat verklaart misschien waarom een aantal belangrijke negentiende- en twintigste-eeuwse filosofen (o.a. Schopenhauer, Nietzsche, Wittgenstein, Heidegger) niet of nauwelijks worden genoemd. Maar al met al is het een origineel boek, dat menig lezer met een sluimerende belangstelling voor filosofie zal aanspreken. Niet alleen door de kennismaking met de geschiedenis van de filosofie, maar vooral doordat het filosoferen zelf als iets spannends wordt voorgesteld: de worsteling met tegenstrijdige ideeën of vragen zonder antwoord vormt het middelpunt van Sofies gees…Lees verder

Over Jostein Gaarder

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door GAD

Jostein Gaarder (Oslo, 8 augustus 1952) is een Noors (kinderboeken)schrijver. Zijn bekendste boek is De wereld van Sofie, dat op een luchtige wijze de geschiedenis van de westerse filosofie beschrijft.

Loopbaan

Jostein Gaarder studeerde filosofie, theologie en literatuur aan de Universiteit van Oslo. Nadat hij daar was afgestudeerd, gaf hij tien jaar les in filosofie in Bergen.

Met zijn oorspronkelijk als kinderboek bedoelde, maar ook door veel volwassenen gelezen werk De wereld van Sofie, dat hij in 1991 schreef, beleefde hij zijn internationale doorbraak als schrijver. In 1994 ontving hij voor dit boek de Duitse jeugdliteratuurprijs. Het boek is inmiddels in meer dan 50 talen vertaald en in 1999 verfilmd. Na dit internationale succes kon hij met zijn vrouw en hun twee zonen leven van de opbrengst van zijn boeken.

Het boek Het geheim van de kaarten verscheen in 1990 en werd een jaar later met de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties