Boek
Nederlands

De wintertuin

Ook verschenen als Mijn moeders verleden

Kristin Hannah (auteur), Marjet Schumacher (vertaler)
+1
De wintertuin
×
De wintertuin De wintertuin

De wintertuin

Ook verschenen als Mijn moeders verleden

Twee zussen ontdekken dat hun Russische moeder een geheim verleden heeft waardoor zij moeilijk van haar dochters kon houden.
Titel
De wintertuin
Ook verschenen als
Mijn moeders verleden
Auteur
Kristin Hannah
Vertaler
Marjet Schumacher
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Winter garden
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2020 | Andere uitgaves
431 p.
ISBN
9789022591895 (paperback)

Besprekingen

In De Wintertuin lezen we het verhaal van twee zussen, Meredith en Nina, die opgroeien bij een liefhebbende vader en een uiterst kille moeder. De beide zussen doen veel moeite om de liefde van hun moeder voor zich te winnen maar geven dit na een tijd op, omdat ze keer op keer teleurgesteld worden. Ook hun vader zegt niet te weten waar het gedrag van hun moeder vandaan komt, maar hij raadt hen aan haar een beetje met rust te laten. Wanneer Meredith en Nina volwassen zijn en hun eigen leven leiden komt hun vader plotseling op sterven te liggen. Op zijn sterfbed laat hij zijn dochters beloven om goed voor hun moeder te zorgen en haar echt te leren kennen. Hoewel de dochters niet echt weten hoe ze dat moeten doen en er ook wel tegen op zien, beloven ze het. Beetje bij beetje en met horten en storten vordert dit proces, waarna een zeer indrukwekkend verhaal naar boven komt over het verleden van moeder Anya. De verhalen over haar jeugd in het Rusland ten tijde van Lenin zijn zeer sch…Lees verder
De zusjes Meredith (koel, ijverig) en Nina (als fotografe de hele wereld over zwervend) beloven hun vader op zijn sterfbed om hun bijzondere moeder, die nauwelijks om haar dochters lijkt te geven, bij te staan. Hij dringt erop aan haar zo ver te krijgen dat zij het hele 'sprookje', dat zij altijd aan de kinderen vertelde, zou afmaken. En dan komt uiteindelijk de gruwelijke geschiedenis van de jeugd van hun Russische moeder, haar (over)leven in Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan het licht. En dan wordt ook duidelijk waarom hun moeder zich altijd terugtrok in haar 'wintertuin'. Van de Amerikaanse schrijfster (1960) verschenen al vele boeken, maar met deze aangrijpende, vrij sobere roman steeg ze boven zichzelf uit. Aanvankelijk gebeurt er nog niet zoveel in het verhaal, maar de roman blijft boeien door de goede verteltrant (en de soepele vertaling). Vervolgens weeft ze er prachtig de jeugd van de moeder in, zodat het uiteindelijk een prima gecomponeerd boek wordt.

Over Kristin Hannah

Kristin Hannah (Garden Grove, 25 september 1960) is een schrijfster uit Verenigde Staten van Amerika. Ze werd geboren in Californië, en studeerde Communicatie aan de Universiteit van Washington. Daarna studeerde ze rechten aan de University of Puget Sound en werkte ze in Seattle totdat ze voltijd schrijver werd. Ze schreef in haar studententijd al een boek samen met haar moeder, dat echter nooit is uitgebracht.

In 2015 won Hannah de People's Choice award van de website GoodReads.

In 2022 komt de film The Nightingale uit, gebaseerd op het de New York Times bestseller The Nightingale van Hannah.

Gepubliceerde boeken

  • A Handful of Heaven, 1991
  • Firefly Lane, 2008
  • The Four Winds

Externe link

  • Website