Boek
Nederlands
In het leven van vier scholieren in Oslo in de jaren zestig spelen The Beatles een centrale rol.
Titel
Yesterday
Auteur
Lars Saabye Christensen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Beatles
Uitgever
Breda: De Geus, 2006
638 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door: De walrus
ISBN
90-445-0430-4

Besprekingen

Gunnars vader wilde een foto van ons maken, we sloegen onze kragen op, zogen onze wangen hol, lieten onze oogleden zakken [...] Hij zei dat we moesten glimlachen en niet zo boos moesten kijken. Hij herkende ons bijna niet. En zo hoorde het ook". Kim, de ikverteller, en zijn vier vrienden Gunnar, Seb en Ola imiteren hier The Beatles zoals ze op de cover van Rubber Soul staan. Niet alleen beelden de vier tieners zich graag in dat ze de fab four zijn, ze laten ook hun leven richting geven door de snel evoluerende muziek en wat dat sociaal te betekenen heeft. Vanaf 'Rubber Soul' nemen dan ook de opstand en de verwarring toe, en die zullen aan het einde van deze roman volledig zijn.
Deze ontwikkelingsroman, een vroeg werk uit 1984 van de sinds De halfbroer (De Leeswolf 2003, p. 91) internationaal doorgebroken Noor Lars Saabye Christensen, is tevens nadrukkelijk een generatieroman over de jongeren van de jaren '60. Die komen in opstand tegen ouders en autoriteiten, …Lees verder
'Yesterday' speelt in de jaren '60 in Oslo, in de tijd van de Beatles, naar wie de hoofdpersoon en zijn drie vrienden zich richtten en met wie ze zich identificeerden. Voor elke nieuwe plaat kwamen de vier bij elkaar, om die met aandacht samen te beluisteren. Een pas uitgekomen liedje vormt de titel en het uitgangspunt voor elk hoofdstuk. De chronologie volgt de liedjes, de ontwikkeling van de jongens en van de wereld om hen heen. Het tienerjargon lijkt, in de prima vertaling, op het huidige taalgebruik; toch past het wel in die tijd. De gebeurtenissen zijn 'heftig': heel veel bladzijden met drugs, drank, katers, vechtpartijen en eenzaamheid. Een zware coming-of-age strijd. Tegelijkertijd is de taal en de opbouw licht en duidelijk, wat weer een hoopvolle uitstraling heeft. Christensen (1953) werd bekend met 'De Halfbroer'; ook schreef hij bijv. 'Maskerade'. Kleine druk.

Over Lars Saabye Christensen

CC BY 3.0 - Foto van/door Avjoska

Lars Saabye Christensen (Oslo, 21 september 1953) is een Noors schrijver. Hij schrijft vooral romans, maar ook poëzie, scenario's, misdaadromans, drama, songteksten en kinderboeken. Zijn grote, ook internationale, doorbraak kwam in 2001 met het boek Halvbroren. (In het Nederlands vertaald als De halfbroer).

Levensloop en werk

Lars Saabye Christensen, die het Deens staatburgerschap bezit, groeide op in Skillebekk, een wijk aan de zuidwestkant van Oslo. Later woonde hij langere tijd in Sortland in Nordland. Beide plaatsen komen meermaals terug in zijn werk. Tegenwoordig woont hij samen met zijn echtgenote in Oslo, opnieuw in Skillebekk.

Christensen debuteerde in 1976 met de dichtbundel Historien om Gly en ontving daarvoor direct de 'Tarjei Vesaas' debutantenprijs. Hoewel Christensen ook meerdere toneelstukken heeft geschreven werd hij vooral bekend door zijn romans. Zijn eerste roman, Amatør…Lees verder op Wikipedia