Boek
Nederlands

Pennie Pastel

Lucrèce L'Ecluse (auteur), Gitte Vancoillie (illustrator)
+1
Pennie Pastel
×
Pennie Pastel Pennie Pastel
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Allerlei mensen komen naar Pennie Pastel als ze hulp nodig hebben bij het schrijven van brieven; zo wil de 'zeepjesman' graag dat ze liefdesbrieven schrijft. Prentenboek met zwierige tekeningen in vooral roze-rode tinten. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Pennie Pastel / Lucrèce L'Ecluse ; [ill.] Gitte Vancoillie
Auteur
Lucrèce L'Ecluse
Illustrator
Gitte Vancoillie
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
90-59323-22-X 9789059323223

Besprekingen

Pennie Pastel is kaligrafe van beroep. Op vrijdag zit ze met haar tafeltje op de markt, en schrijft ze wat de mensen haar vragen. Maar voor ze begint, geeft ze altijd eerst thee aan haar buurman op de markt Jo, die zeepjes verkoopt. Telkens wanneer de druppels van de fontein op haar tafeltje waaien, mag ze mee onder zijn parasol zitten. Op een dag vertelt Jo zijn geheim: hij houdt stiekem heel veel van iemand, maar durft het haar niet zeggen. Daar weet Pennie Pastel wel raad op: ze schrijft en tekent een mooie kaart die Jo dan kan afgeven. Maar de weken gaan voorbij, en Jo durft nog steeds niet. Week na week tekent en schrijft Pennie de mooiste verzen die ze kent, tot de zeepjesman op een vrijdag niet op de markt is. Pennie voelt zich meteen verdrietig als ze bedenkt dat Jo zeker met het meisje van zijn dromen op stap is. Helemaal in de war gaat ze terug naar huis, kruipt in bed en komt er zes dagen niet meer uit. En dan volgt een verrassende ontknoping... De lieve tekst wordt subtiel…Lees verder
Grote en kleine mensen komen op de markt naar Pennie Pastel als ze hulp nodig hebben bij het schrijven van een ansichtkaart, een nette versie van huiswerk of een brief voor in een fles. Op vrijdagen heeft de zeepjesverkoper haar hulp nodig bij liefdesbrieven die hij echter nooit durft te versturen. Als hij op een dag niet verschijnt, blijft Pennie dagenlang verdrietig in bed; ze beseft dat ze verliefd is. Wanneer ze in haar brievenbus alle brieven vindt die ze voor de 'zeepjesman' heeft geschreven, zet ze een spoor van versierde steentjes voor hem uit tot aan hun marktkramen. Vertederend prentenboek met vrolijke, dynamische illustraties in pasteltinten, vooral veel roze-rood. Zwierige lijnvoering; de subtiele gewassen en gearceerde beschaduwing verhoogt de sfeer. De hoofdpersonages zijn herkenbaar mede dankzij de matig getinte achtergronden. De illustraties voegen details toe aan het gebeuren; zo zijn de ontvangers van de brieven verbeeld. De tekst bestaat uit korte zinnen en laat zic…Lees verder

Pennie Pastel

Pennie Pastel kan zeer mooi schrijven en zij doet het dan ook graag. Op vrijdag staat zij op de markt en schrijft voor de mensen leuke dingen op. De zeepjesman komt elke week en Penny schrijft voor hem lieve woorden op voor iemand die hij graag ziet. Na een tijdje worden het heuse liefdesbrieven. De zeepjesman durft ze echter niet af te geven. Op een dag komt hij niet meer en Penny mist hem erg, tot ze ontdekt dat de lieve woorden eigenlijk voor haar bedoeld waren. De tekst is duidelijk en de woordkeuze en lengte van de zinnen laten de voorlezer toe om het verhaal blad na blad op een rustige, romantische manier voor te lezen. Het is een boekje over verlegenheid en verliefd zijn. Het willen zeggen en niet durven zeggen, iets waar veel kleuters zich wel in zullen herkennen. De tekeningen zijn grappig en sluiten mooi aan bij het verhaal. Er worden vooral pastelkleuren gebruikt. Een lief verhaaltje om op een rustig moment voor te lezen aan nieuwsgierige kleuters.


Over Lucrèce L'Ecluse

Lucrèce L’Ecluse (Wachtebeke, 30 november 1952) is een Belgisch schrijfster van kinder- en jeugdboeken.

L’Ecluse was zowel voltijds als deeltijds onderwijzeres en begon met het schrijven van kinderboeken toen ze 36 jaar oud was. Haar eerste boek, De Steenweg, werd uitgegeven in 1990. Sindsdien schreef ze een dertigtal kinder- en jeugdboeken.

Drie van haar boeken, Dan kom ik naast je zitten, De duinenhond en Wolvenbos kregen de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

Bibliografie

 • De Steenweg, 1990
 • Septembervakantie, 1991
 • Een schrift voor Pola, 1992
 • Dan kom ik naast je zitten, 1993
 • Lotjes-serie, 1993
  • Bij de meester achterop
  • Blote tenen in de regen
  • De meester is groen!
  • Handig zo’n rugzak
  • Waar is mijn tas?
  • Zeven staartjes
 • Allemaal bandieten?, 1994
 • Meester Moeskop, 1996
 • Lees verder op Wikipedia