Boek
Nederlands

Sleutel 17

Marc Raabe (auteur), Marcel Misset (vertaler)
Rechercheur Tom Babylon wordt na het vinden van een lichaam geconfronteerd met het verleden, toen hij een lijk vond en zijn 10-jarige zusje daarna verdween.
Titel
Sleutel 17
Auteur
Marc Raabe 1968-
Vertaler
Marcel Misset
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Schlüssel 17
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, copyright 2021
448 p.
ISBN
9789400514010 (paperback)

Besprekingen

Sleutel 17

Eerste zin. Winkler duwt de deur naar de stilte en de duisternis open.

 

 

 

In de dom van Berlijn worden twee moordslachtoffers gevonden. Een van de twee is Brigitte Riss, dominee en voormalig bisschop, die na een affaire met een jongere man in een mediastorm terechtkwam en regelmatig bedreigingen uit extreemrechtse hoek kreeg. Riss is op een sadistische manier omgebracht. Rond haar nek hangt een sleutel waarop het cijfer 17 staat. Rechercheur Tom Babylon wil per se aan het onderzoek werken. Jaren geleden verdween namelijk zijn zusje Viola met precies die sleutel. Marc Raabe belandde met Sleutel 17 , zijn eerste boek over Tom Babylon, meteen in de Duitse bestsellerlijsten. Babylon is een jonge politieman, briljant, eigenzinnig en impulsief die denkbeeldige conversaties met zijn zusje voert. Sleutel 17 zit vol knappe personages en interessante verhaallijnen, waarbij er een opvallende link is met de voormalige Oost-Duitse Stasi en een mysterieus broederschap. Die verwijzingen naar het Duitse verleden en de huidige spanningen tussen ossi’s…Lees verder

Voorgangster Brigitte Riss wordt vermoord en opgetakeld in de Berliner Dom, met om haar hals een sleutel waarin het getal 17 gekerfd staat. Rechercheur Tom Babylon wil zich met deze zaak bemoeien vanwege een persoonlijke reden: een kleine 20 jaar geleden ontdekten zijn vrienden en hij een lichaam in de rivier die ook een sleutel bij zich droeg met het getal 17. Vlak daarna verdween Toms 10-jarige zusje Viola, om nooit meer teruggevonden te worden. Na al die jaren blijkt een moordenaar alsnog van plan te zijn om de vriendenkring van weleer te confronteren met het verleden. Eerste boek over Tom Babylon in een serie waarvan inmiddels drie delen zijn verschenen en die binnen een jaar alle drie in vertaling uitgegeven worden. De auteur (1968) slaat qua complexiteit en navolgbaarheid van de plot een tikkeltje door, maar heeft tegelijkertijd een goed doordachte en prettig leesbare thriller afgeleverd, met een aantal open eindjes die wellicht in de volgende delen opgepakt worden.

Sleutelkinderen

Marc Raabe legt een ingenieus verknoopt raadsel voor in dit eerste boek van een serie.

Het is een scène die er inhakt: in de koepel van de Dom van Berlijn hangt een dode vrouw in een zwart gewaad, de armen gespreid als vleugels. Ze is op een extreem pijnlijke manier om het leven gebracht. Haar ogen zijn weggehaald. Om haar nek hangt een sleutel met het cijfer 17 erin gekrast. Rechercheur Tom Babylon schrikt nog meer van die sleutel dan van de manier waarop de dode vrouw is opgehangen. Tom was een puber toen zijn vriendengroepje een besluit nam, dat ze later diep betreurden. Om indruk te maken op de meisjes sprongen de jongens van een hoge brug. In het water vonden ze een vastgebonden lijk met een sleutel om de nek. De weifelende tieners namen de sleutel mee en waarschuwden pas dagen later de politie. Toen was het lijk weg. Tom gaf de sleutel aan zijn kleine zusje die kort daarop verdween. En nu duikt dezelfde sleutel op in de Dom.

Marc Raabe legt de lezer een bijna onmogelijk raadsel voor in dit eerste deel van een serie rond de stoere rechercheur Tom B…Lees verder