Boek
Nederlands

Boudewijn : koning met een missie

Biografie van de Belgische vorst (1930-1993) die regeerde vanaf 1950.
Titel
Boudewijn : koning met een missie
Auteur
Mark Van den Wijngaert 1940- Emmanuel Gerard
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds Uitgeverij, 2018
239 p. : ill.
ISBN
9789059089075 (hardback)

Besprekingen

De Belgische koning Boudewijn (1930-1993) kwam in 1950, na de verscheurende koningscrisis rondom zijn vader Leopold III, op de troon. Hij was toen net twintig. Tot aan zijn huwelijk met Fabiola bleef de schuchtere Boudewijn onder sterke invloed van zijn vader. Daarna werd hij een koning met een (moreel-christelijke) missie, zoals de ondertitel van deze handzame levensbeschrijving luidt, geschreven door twee historici die hun sporen op de geschiedschrijving van de Belgische monarchie wel verdiend hebben. Kernachtig leggen zij bloot wat er allemaal met en rondom de diepgelovige Boudewijn gebeurde – en hebben daarbij vooral aandacht voor de verhouding van de koning met de politiek. De jeugd van Boudewijn, de rol van zijn vader, (de mythes rond) het huwelijk in 1960, zijn rol in de Congo-affaire, de federalisering van België, de weigering de abortuswet te tekenen en de late populariteit van de koning – het komt allemaal helder aan bod. Het schetst niet alleen een knap beeld van de vorst, …Lees verder

Over Mark Van den Wijngaert

Mark Van den Wijngaert (Hoboken, 2 maart 1940) is een Belgische docent, emeritus hoogleraar en bekend royalty-watcher (koningshuisdeskundige).

Biografie

Van den Wijngaert studeerde wijsbegeerte en Letteren aan de KU Leuven, waar hij eveneens zijn doctoraat aflegde in 1973. Van 1973 tot 1979 doceert hij aan de Vlaamse Economische Hogeschool te Schaarbeek. Hij was ook verbonden aan de KU Brussel, HU Brussel en UFSAL.

Met zijn doctoraatsverhandeling werd hij Laureaat van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.

Publicaties (selectie)

Persoonlijk

  • O dierbaar België. Ontstaan en structuur van de federale staat. (1996)
  • Een koningsdrama: de biografie van Leopold III (2001)
  • België zonder koning: 1940-19…Lees verder op Wikipedia

Suggesties