Strip Nederlands

Heil bod

Merho (auteur), Dirk Stallaert (medewerker), Peter Koeken (medewerker)

Heil bod

Merho (auteur), Dirk Stallaert (medewerker), Peter Koeken (medewerker)
  • Vanaf 9-11 jaar
  • Vanaf 12-14 jaar
In de reeks:

Jens en Fanny komen in de problemen als ze in Burlesconië een reportage willen maken over Ronaldo Bod, de premier. Fanny belandt in de gevangenis en Jens is spoorloos verdwenen. Natuurlijk reizen Marcel, Charlotte en Konstantinopel hen onmiddelijk achterna. Ze mogen Fanny altijd maar even bezoeken in de gevangenis. Beetje bij beetje komen ze te weten wat er gebeurd is.


Titel
Heil bod
Auteur
Merho
Medewerker
Dirk Stallaert Peter Koeken
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2011
46 p. : ill.
ISBN
9789002246593 (paperback)

Besprekingen

Het is niet de eerste maal dat Merho buitenlandse politieke regimes op de korrel neemt. Bibi Pralin Gaga (De dorpstiran van Boeloe Boeloe, De zwarte zonnekoning) was de eerste buitenlandse politicus met dictatoriale trekken op wie de tekenaar zijn milde spot richtte. Nu is de Italiaanse regeringsleider Berlusconi aan de beurt. De manier waarop Berlusconi een politieke loopbaan en het quasi monopolisme van de Italiaanse media met elkaar vermengt, is gesneden koek voor Merho om een wervelende satire op papier te zetten.

Fanny en Jens verblijven in het schilderachtige Burlesconië om er een reportage te maken over het land, zijn bewoners en zijn leiders. Ronaldo Bod, begonnen als marktkramer, investeert achtereenvolgens zijn geld in de doe-het-zelf-zaak Gamco en in de media. Eerst de krant Het laatste woord, daarna de televisiezender Shitcom. Bod lapt alle wetten aan zijn laars, heult met de maffia en geeft zijn reclameman Jack Oetsie de opdracht een politieke partij …Lees verder
Een Vlaamse krantenstrip, vol humor en avontuur, gericht op de hele familie. Daarin schuilt ook de kracht van deze strip: de herkenbaarheid van de situaties, de afwisseling en de vele, meest op stereotypen gebaseerde grappen. De wat statisch opgezette tekeningen zijn uitgevoerd in een deels karikaturale, deels realistische stijl, met filmisch gezien, slapstick-invloeden. De lay-out is rustig waardoor kinderen het geheel goed kunnen volgen. Omdat deze strip ook in provinciale Nederlandse kranten verschijnt, is zijn bekendheid bij het publiek redelijk groot.