Boek
Nederlands
Autobiografisch relaas van het leven van een Turijnse familie tussen de beide wereldoorlogen.
Onderwerp
Ginzburg, Natalia
Titel
Familielexicon
Auteur
Natalia Ginzburg
Vertaler
Jan van der Haar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Lessico famigliare
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2023 | Andere uitgaven
300 p.
ISBN
9789038812762 (paperback)

Besprekingen

Recensie Familielexicon -Ook non-fictie is fictie

Het beroemde Familielexicon van Natalia Ginzburg is in een nieuwe vertaling verschenen. Direct, smakelijk en geestig schrijft zij over haar jonge jaren. Daarbij houdt ze de persoonlijke ervaring bekwaam op afstand.

De Italiaanse schrijfster Natalia Ginzburg (1916-1991) was geen ik-zegger. In haar essaybundel De kleine deugden schrijft ze vaak over haar eigen leven zonder dat woord te gebruiken. Liever 'we', bijvoorbeeld in een essay over de jaren dat ze in ballingschap leefde met haar man Leone Ginzburg, antifascistisch activist, maar ook in een stuk over haar school- en studentenjaren waarin ze 'we' gebruikt als vervreemdend en verontrustend pluralis majestatis waarachter ze zelf weg kan duiken. In het essay 'Hij en ik' komt het woord 'ik' wél voor, maar is ieder 'ik' gesteld tegenover 'hij', waardoor het nooit zelfstandige zeggingskracht krijgt. 'Hij heeft het altijd warm; ik altijd koud'; 'Hij is niet verlegen; en ik wel'; 'Ik kan niet met de tijd omgaan. Hij wel.' Een indrukwekkende vorm die alleen ingezet kan worden door iemand die net zo goed naar anderen kijkt als naar zichzelf.

Een vertaling van De kleine deugden verscheen in de herfst van 2022 en ik (ja, ik) vond h…Lees verder

Over Natalia Ginzburg

CC BY 4.0 - Foto van/door OnbekendUnknown author

Natalia Ginzburg, geboren Natalia Levi (Palermo, 14 juli 1916 – Rome, 7 oktober 1991), was een vooraanstaand Italiaans schrijfster.

Leven en werk

Ginzburg werd geboren als dochter van een beroemde joodse arts en professor, Giuseppe Levi. Haar drie broers belandden wegens antifascistische agitatie in de gevangenis en gedurende het bewind van Mussolini leefde de familie als uitgestotenen in Turijn. In 1938 huwde ze Leone Ginzburg, een docent Russische literatuur, later ook zelf een bekend schrijver en journalist.

Ginzburg zocht al vroeg haar toevlucht in het schrijven en reeds in 1933 publiceerde ze haar eerste novelle I bambini in het tijdschrift Solaria. In haar vroege werken toonde ze zich vooral een onrustig schrijfster. Met een quasi-gevoelloze, soms zelfs ontmoedigende stijl en in een tragische vormgeving behandelde ze actuele problemen, die zich steeds bewogen r…Lees verder op Wikipedia