High fidelity

Nick Hornby (auteur), Anneke Bok (vertaler)
Rob is de klagerige, jaloerse en cynische eigenaar van een matig lopend speciaalzaakje in grammofoonplaten in Noord-Londen. Popmuziek beheerst zijn leven en is in feite de reden dat al zijn relaties mislukken.
Titel
High fidelity
Auteur
Nick Hornby
Vertaler
Anneke Bok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
High fidelity
Editie
8
Uitgever
Amsterdam: Olympus, 2015
254 p.
ISBN
9789046704783 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Na het geroemde en bekroonde non-fictieboek 'Voetbalkoorts' (1993) was dit de eerste roman van deze Britse auteur (1957). Hoofdpersoon Rob is de klagerige, jaloerse en cynische 35-jarige eigenaar van een matig lopend speciaalzaakje in grammofoonplaten in Noord-Londen. Popmuziek beheerst zijn leven en is in feite de oorzaak van het mislukken van al zijn relaties. Het originele en goed vertaalde boek is constant gelardeerd met titels en 'lijstjes' van popsongs en elke persoon wordt op zijn muzikale smaak beoordeeld. Naarmate hij steeds meer bij zichzelf te rade gaat en zijn obsessie probeert te overwinnen, krijgt de lezer meer sympathie voor Rob. Het gehele boek door tracht hij zijn laatste vriendin, Laura, te vergeten en tot slot keert zij bij hem terug. De roman geeft een mooi beeld van het nogal kleurloze en povere bestaan in het Noord-Londen van de late jaren tachtig. Paperback; vrij kleine druk. Verfilmd door Stephen Frears.

Over Nick Hornby

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Joe Mabel

Nick Hornby (Redhill, Verenigd Koninkrijk, 17 april 1957) is een Engelse schrijver. Hij werkt en woont in Highbury, het noorden van Londen. Zijn werk gaat regelmatig over obsessief, gefrustreerd gedrag van alleenstaande mannen, over het algemeen van mannen en met name over twee van zijn eigen interesses, muziek en sport. Hij maakt geen ludieke karikatuur van deze personages, of dramatiseert hun problemen, maar probeert ze humoristisch naar voren te brengen.

Biografie

Hornby heeft de Maidenhead Grammar School bezocht en studeerde Engels aan het Jesus College in Cambridge. Hornby is leraar geweest, daarna freelance journalist en werd ten slotte schrijver. Hornby maakte voor het eerst naam met Fever Pitch, een boek over zijn levenslange liefde voor de voetbalclub Arsenal. Dit boek en zijn twee eerste romans, High Fidelity en About a Boy, zijn gebaseerd op zijn eigen levenservaring.

In 1999 kreeg Hornby …Lees verder op Wikipedia