Boek
Nederlands
De liefde van een vrouw voor haar hondje verandert in haat wanneer het dier zwanger raakt.
Titel
Het teefje
Auteur
Pilar Quintana 1972-
Vertaler
Luc De Rooy
Redacteur
Wim A.E. Jansen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La perra
Uitgever
[Amsterdam]: Meridiaan Uitgevers, 2021
134 p.
ISBN
9789493169081 (hardback)

Besprekingen

Beschimmeld in Colombia

Pilar Quintana schreef met Het teefje een eenvoudige, trefzekere novelle over het leven in een uithoek van Colombia. Het ontroerende verhaal over een kinderloze vrouw en haar hondje wordt nergens melodramatisch.

Een 'vloek van de natuur', zo voelt Damaris zich. Ze kan geen kinderen krijgen en dat is niet haar enige trauma. Haar vader heeft ze nooit gekend, haar moeder verdween al vroeg uit haar leven en toen ze 7 jaar was, zag ze een jongen voor haar ogen meegevoerd worden door het woeste water van de oceaan. Haar trof geen blaam, maar toch voelde ze zich diep schuldig en daarom onderging ze haar straf gedwee: 34 dagen lang ranselde haar oom haar af met de tak van een guaveboom.

Ook de volwassen Damaris reageert doorgaans inschikkelijk op haar omgeving en haar omstandigheden. Ze woont in de westelijke kuststreek van Colombia, ingesloten door de Stille Oceaan en het oerwoud. Haar dorp is 'niet meer dan een lange weg van aangestampt zand met aan weerszijden woningen'. Het regent vaak, hard en lang in deze uithoek van de wereld en daar is haar haveloze huisje niet tegen opgewassen. Het is weliswaar op palen gebouwd, maar dat is te weinig om de schimmel tegen te houden.

Beschimme…Lees verder

Zelfs de hond kan het

Pilar Quintana schreef een eenvoudige, trefzekere novelle over het leven in een uithoek van Colombia. Het ontroerende verhaal over een kinderloze vrouw en haar hondje wordt nergens melodramatisch.

Een 'vloek van de natuur', zo voelt Damaris zich. Ze kan geen kinderen krijgen en dat is niet haar enige trauma. Haar vader heeft ze nooit gekend, haar moeder verdween al vroeg uit haar leven en toen ze 7 jaar was, zag ze een jongetje voor haar ogen meegevoerd worden door het woeste water van de oceaan. Haar trof geen blaam, maar toch voelde ze zich diep schuldig en daarom onderging ze haar straf gedwee: vierendertig dagen lang ranselde haar oom haar af met de tak van een guaveboom.

Ook de volwassen Damaris reageert doorgaans inschikkelijk op haar omgeving en haar omstandigheden. Ze woont in de westelijke kuststreek van Colombia, ingesloten door de Stille Oceaan aan de ene kant en het oerwoud aan de andere kant. Haar dorp is 'niet meer dan een lange weg van aangestampt zand met aan weerszijden woningen'. Het regent vaak, hard en lang in deze uithoek van de wereld en daar is haar haveloze huisje niet tegen opgewassen. Het is weliswaar gebouwd op palen, maar dat is te weinig o…Lees verder

PILAR QUINTANA Het teefje

BOEKENBAL

Een vloek van de natuur, zo voelt Damaris zich. Ze kan geen kinderen krijgen en dat is niet haar enige trauma. Haar vader heeft ze nooit gekend, haar moeder verdween al vroeg uit haar leven en op haar 7de zag ze een jongetje voor haar ogen meegesleurd worden door de oceaan. Haar trof geen blaam, maar dagenlang ranselde haar oom haar af met een tak. Ook de volwassen Damaris reageert inschikkelijk op haar omgeving. Haar dorp is ‘niet meer dan een lange weg van aangestampt zand met aan weerszijden woningen’. Het regent vaak, hard en lang en daar is haar haveloze huisje niet tegen opgewassen. Beschimmeld is ook haar relatie met de norse visser Rogelio, die niet blij is als ze op een dag thuiskomt met een piepjong teefje. Maar deze keer laat Damaris zich niet van de wijs brengen. Ze ontfermt zich met hart en ziel over het beestje en draagt het mee in haar beha. Met haar onopgesmukte stijl geeft Pilar Quintana deze ontroerende novelle nergens de kans om sentimenteel of m…Lees verder

Damaris en haar ruwe man Rogelia leven in armoedige omstandigheden in een Colombiaans kustdorpje. Damaris verlangt naar kinderen maar het koppel blijft kinderloos. Damaris kan deze schande niet verdragen en zoekt een uitlaatklep voor haar gevoelens bij het teefje Chirli. De hond en de vrouw zijn gelukkig samen tot Chirli zwanger wordt. Damaris' liefde voor Chirli verandert in jaloerse haat. De gevolgen zijn dramatisch. De Colombiaanse Pilar Quintana (1972) is een rijzende ster in de Spaanstalige wereld die al enkele prijzen gewonnen heeft, waaronder de belangrijke Premio Alfaguara. ‘Het teefje’ is in alle opzichten een hard verhaal: de levensomstandigheden zijn bar, het klimaat is gevaarlijk en de relaties zijn stug. De zuinige stijl weerspiegelt de hardvochtigheid van het leven. Voor een literair onderlegd publiek en niet voor lezers die gevoelig zijn voor het mishandelen van dieren. De vertaalrechten van het boek zijn aan diverse landen verkocht. RT Features kocht de filmrechten.