Boek
Nederlands

Ik ken een berg die op me wacht

Sholeh Rezazadeh (auteur)
+1
Ik ken een berg die op me wacht
×
Ik ken een berg die op me wacht Ik ken een berg die op me wacht

Ik ken een berg die op me wacht

Genre:
Een vrouw van middelbare leeftijd met een drukke baan in Amsterdam neemt een radicaal besluit: ze reist in haar eentje naar Iran en sluit zich aan bij een nomadenvolk. Het voortbestaan van de nomaden blijkt echter niet vanzelfsprekend in de moderne tijd.
Extra onderwerp
Knack Encore, 3 sterren (Humo)
Titel
Ik ken een berg die op me wacht
Auteur
Sholeh Rezazadeh 1989-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2023
187 p.
ISBN
9789026358685 (hardback)

Besprekingen

Een literaire roman over het nomadenbestaan en de gevolgen van klimaatverandering. De jonge Iraanse nomade Saray is verliefd op een jongen van een andere nomadenfamilie, en ze ontmoet hem in het geheim aan de oever van de Aras, de bruisende rivier die door het ruige berglandschap van Noord-Iran dendert. De 40-jarige Alma woont in een woonboot op de rimpelloze Amstel. Op een dag neemt ze een radicaal besluit: ze reist in haar eentje naar Iran. Daar ontmoet ze Saray en haar nomadenfamilie. Ondertussen worden de nomaden in hun voortbestaan bedreigd: door de klimaatverandering wordt het steeds droger, en steeds meer jonge nomaden willen in de stad leven. De stem van Aras wordt langzaam zwakker. In zachtaardige, poëtische stijl geschreven vanuit het bijzondere perspectief van de rivier Aras. Voor een brede tot literaire lezersgroep. Sholeh Rezazadeh (1989) is een Iraans-Nederlandse schrijver. Haar debuut 'De hemel is altijd paars’ (2021) werd bekroond met de Debutantenprijs van de Maatsc…Lees verder

Over Sholeh Rezazadeh

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door José Ferdinandus

Sholeh Rezazadeh (Tabriz (Iran), 2 april 1989) is een Iraanse-Nederlandse schrijver. Ze schrijft zowel poëzie als proza.

Zij studeerde in Iran af in de geneeskunde. Ze koos voor deze studie omdat het een wens was van haar vader. In 2015 verhuisde ze van Iran naar Nederland voor de liefde en begon meteen Nederlands te leren. Binnen drie jaar tekende ze een contract voor haar Nederlandstalige boek. Zij schreef onder andere voor NRC, De Standaard, De Gids, poëzietijdschrift Awater, en de Poëziekrant. Haar debuutroman, De hemel is altijd paars, verscheen in 2021 en won verschillende prijzen. Het boek gaat onder meer over haar vader, die verslaafd was aan opium.

Erkenning en prijzen

  • 2018 - Agora Lettera Schrijfwedstrijd - Beste proza.
  • 2019 - El Hizjra-Literatuurprijs voor haar poëzie.
  • 2021 - De Bronzen Uil (publieksprijs) voor haar debuutroman, De hemel is altijd paars.
  • 202…Lees verder op Wikipedia