Voor hij zich vastlegt in een huwelijk en een baan beschrijft een jongeman zeven nachten waarin hij telkens een zonde mag begaan.
Onderwerp
Adolescentie
Titel
Zeven nachten
Auteur
Simon Strauss 1988-
Vertaler
Marcel Misset
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Sieben Nächte
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2019
107 p.
ISBN
9789046824634 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het sprookje dat het debat verhit

Roman. Bejubeld als de stem van een nieuwe generatie. Weggezet als spreekbuis van extreemrechts. Simon Strauss ontketende met zijn debuut Zeven nachten een verhit debat in Duitsland.

'Morgen word ik 26. Ik behoor tot de generatie die opgroeide onder Angela Merkel. En ik verlang naar meer.' Zo begon een opmerkelijk opiniestuk in de Frankfurter Allgemeine Zeitung in 2014, geschreven door de onbekende historicus Simon Strauss. Hij beklaagde zich over een maatschappij die veilig binnen de lijnen van de middelmaat kleurt. Hij hield een vurig pleidooi voor meer afwijkende meningen in het politieke debat en meer passie in het dagelijkse leven. Heel wat lezers waren onder de indruk van zijn hartenkreet. Een slimme uitgever spoorde hem aan om zijn ideeën in een boek te gieten.

Daaruit groeide in 2017 Zeven nachten, een essayistische roman van amper honderd bladzijden die nu ook in het Nederlands verkrijgbaar is. De verteller ziet vol afgrijzen zijn dertigste verjaardag naderen. Hij groeide op in welvaart, was een brave zoon en een voorbeeldig student. Nu lonken een vaste baan, een stabiele relatie en pensioensparen. Zal hij ooit nog een wild en passioneel le…Lees verder

De zeven hoofdzonden van Simon Strauss

Stel je voor dat je leven níét groots en meeslepend wordt. Simon Strauss (1988) huivert bij het vooruitzicht. 'Mijn innerlijk wordt bedreigd door de kleurloze lijst die op me wacht', schrijft hij in zijn debuut Zeven nachten. 'Hij hangt er al, rechtsboven op de witte muur. Klaar om me in te kaderen, mijn leven te fixeren.'

Aan gevoel voor drama geen gebrek bij de zoon van de beroemde toneelschrijver Botho Strauss. Grote gebaren schuwt hij evenmin. Voordat het grauwe dertigersbestaan hem definitief opslokt, wil hij in zeven nachten de zeven hoofdzonden begaan, elke nacht één. Voor de ochtend aanbreekt, moet hij erover hebben geschreven - zeven pagina's, uiteraard. Hoogmoedig en lui, jaloers en vraatzuchtig stelt hij de toekomst nog even uit.

Pretentieus? Nou en of - niet in de laatste plaats door het strooien met citaten. Naïef? Ook dat. Deze romantische ziel heeft het gevoel te laat geboren te zijn. Stikjaloers is hij op de generatie van zijn ouders, toen de mensen tenminste nog lázen, toen er nog geloof was in een betere wereld. Voor hem en zijn leeftijdgenoten zit er niets anders op dan 'stiekem onze eigen naam in de boeken van onze vader zetten, in de hoop dat zijn erfgoed ons kracht geeft'.

De stem van een generatie, ronkte de Duitse pers. Dat valt te bezie…Lees verder

Een jongeman die op de drempel van volwassenheid staat en bang is beslissingen te nemen, realiseert zich dat de tijd aanbreekt zich vast te leggen op een leven met vrouw, beroep en nageslacht. Bang zijn gevoel kwijt te raken, beschrijft hij in een zevental korte hoofdstukken evenveel nachten waarin hij telkens een zonde mag begaan. Zo is hij in staat op een filosofische, literaire wijze hoogmoed, gulzigheid, luiheid, hebzucht, jaloezie, wellust en woede te behandelen. Bij gebrek aan een dragende handeling ontstaat een los verband van gedachten, gevoelens en impressies die een sterk associatief karakter dragen. Een boek dat bij literaire lezers zeer uiteenlopende reacties zal oproepen omdat het fraaie, originele beelden paart aan een belerende intellectualistische toon met veel pathos en stellingen die even waar als aanvechtbaar zijn. Debuut van de zoon (1988) van de Duitse auteur Botho Strauss.