Titel
Niemandsland
Auteur
Simon Tolkien
Vertaler
Joost van der Meer Bill Oostendorp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
No man's land
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, © 2017
655 p.
ISBN
9789044351514 (paperback)

Besprekingen

Adam Raine, een intelligente jongen uit een arm Engels arbeidersgezin, verliest begin twintigste eeuw eerst zijn moeder en enkele jaren daarna zijn vader. Omdat zijn vader bij een brand de eigenaar van de mijn waar hij werkte heeft gered, neemt deze hem op in zijn gezin. Daar wordt hem geleerd hoe de hogere stand leeft en heeft hij te maken met het getreiter van de incompetente tweede zoon. Hij wordt aangenomen als student in Oxford, krijgt een beginnende romance met de mooie dochter van de dominee en vertrekt als soldaat naar het front. Daar raakt hij intensief betrokken bij onder andere de slag om de Somme. Hij raakt gewond en vermist, maar keert toch terug naar Engeland om daar zijn leven te hervatten. Voorwaar een prima gegeven om een niet al te hoogstaand romannetje van te maken. Gelukkig trapt de kleinzoon van J.R.R. Tolkien daar niet in. Zijn beschrijvingen van de hel van de loopgravenoorlog zijn huiveringwekkend en waarheidsgetrouw en door zijn uitstekende taalgebruik en vloei…Lees verder

Over Simon Tolkien

Simon Mario Reuel Tolkien (12 januari 1959) is een Brits advocaat en auteur. Hij is de kleinzoon van de bekende schrijver en hoogleraar J.R.R. Tolkien en de oudste zoon van Christopher Tolkien.

Hij bracht zijn schooltijd door op de Dragon School in Oxford en de Downside School in Stratton-on-the-Fosse. Aan Trinity College van de Universiteit van Oxford studeerde hij moderne geschiedenis. Vanaf 1994 was Simon Tolkien advocaat in Londen, waar hij woonde met zijn vrouw en twee kinderen. Zijn zoon Nicholas werd toneelschrijver en regisseur. Omstreeks 2010 verhuisden Simon Tolkien en zijn vrouw Tracy Steinberg naar Zuid-Californië.

Zijn eerste roman, The Stepmother, in de Verenigde Staten uitgegeven onder de titel Final Witness, werd in 2002 gepubliceerd. In 2016 publiceerde hij No Man's Land, geïnspireerd door de ervaringen van zijn grootvader in de Eerste Wereldoorlog.

Bibliografie

Inspector…Lees verder op Wikipedia

Suggesties