Het levensverhaal van de succesvolle toneelschrijver Joe Orton, die vermoord werd door de acht jaar oudere Kenneth Halliwell waarmee hij zestien jaar lang een homoseksuele relatie had
Titel
Prick up your ears
Regisseur
Stephen Frears
Scenarist
Alan Bennett
Naar het werk van
John Lahr
Componist
Stanley Myers 1930-1993
Acteur
Alfred Molina Gary Oldman Vanessa Redgrave
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Video Film Express, 2002
1 dvd-video
Oorspr. opname
1987
Speelduur
105 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands Gebaseerd op de biografie Orton van John Lahr
EAN
8713053100383

Besprekingen

Britse speelfilm uit 1987 van regisseur Stephen Frears. In de hoofdrollen spelen Gary Oldman en Alfred Molina. De film is gebaseerd op de gelijknamige Orlon-biografie van John Lahr, over de succesvolle Britse schrijver Joe Orton die met de acht jaar oudere Kenneth Halliwel een homofiele relatie had. De eerste ontmoeting vond plaats in 1951 op de Royal Academy waarbij de 25-jarige Kenneth, welopgevoed en sophisticated, duidelijk de leidinggevende figuur was, terwijl Joe als 18-jarige afkomstig uit de arbeidersklasse minder spraakzaam en vlot in de omgang was. Al spoedig draaiden de rollen om: Joe kreeg veel succes als beroemd toneelschrijver en als minnaar bij andere mannen. Kenneth, nu als Joe's secretaris, voelt zich tekort gedaan, is jaloers en vol zelfbeklag. Als Joe uiteindelijk voorstelt om uit elkaar te gaan, knapt er iets bij Kenneth en slaat met een hamer zijn slapende vriend dood en neemt zelf een overdosis slaappillen. Speelfilmencyclopedie beoordeelt de film met drie sterre…Lees verder

Over Stephen Frears

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Towpilot

Stephen Frears (Leicester, 20 juni 1941) is een Brits filmregisseur.

Filmografie

Films

  • Gumshoe (1971)
  • Bloody Kids (1979)
  • The Hit (1984)
  • My Beautiful Laundrette (1985)
  • Prick Up Your Ears (1987)
  • Mr Jolly Lives Next Door (1987)
  • Sammy and Rosie Get Laid (1987)
  • Dangerous Liaisons (1988)
  • The Grifters (1990)
  • Hero (1992)
  • The Snapper (1993)
  • Mary Reilly (1996)
  • The Van (1996)
  • The Hi-Lo Country (1998)
  • High Fidelity (2000)
  • Liam (2000)
  • Dirty Pretty Things (2002)
  • Mrs. Henderson Presents (2005)
  • The Queen (2006)
  • Chéri (2009)
  • Tamara Drewe (2010)
  • Lay the Favorite (2012)…Lees verder op Wikipedia