Boek
Nederlands
Een man, werkzaam als literair recensent bij een Deense krant, gruwelt van zijn burgerlijke bestaan.
Titel
Vernieling
Auteur
Tom Kristensen 1893-1974
Vertaler
Annelies Van Hees
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Hærværk
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2015
477 p.
ISBN
9789048821105 (paperback)

Besprekingen

Op de bodem van het bestaan

Eindelijk heeft de grootste roman van de Deense schrijver Tom Kristensen een Nederlandse vertaling gekregen. Volgens Karl Ove Knausgård is Vernieling een van de beste boeken die ooit in Scandinavië verschenen, en gelijk heeft hij.

Vernieling is in Denemarken een klassieker. Terecht: de roman van de befaamde dichter, criticus en romancier Tom Kristensen (1893-1974) is een waar meesterwerk. Het boek verscheen in 1930 en is eindelijk in het Nederlands vertaald. Nog altijd niet te laat, want al speelt hij zich af in de jaren twintig van de vorige eeuw, de roman is op geen enkele wijze gedateerd. Integendeel, het is een levendig, energiek verhaal, geschreven in een hoogst originele stijl.

Onkwetsbaar

We volgen Ole Jastrau, een literatuurcriticus van een gerenommeerde Deense krant. Hij heeft een vrouw en een zoontje van drie, maar het is de krant die zijn leven domineert. Voortdurend wordt hij gebeld en komen mensen bij hem langs die iets van hem willen. Hij ervaart de wereld als een strijdtoneel vol rivalen en vermomde vijanden. Alleen in de duisternis van de kroeg, waar hij steeds vaker komt, vervagen de vijandelijkheden en verbroederen collega's die elkaar in het daglicht beconcurreren.

Krist…Lees verder

Deze roman verscheen in 1930 in Denemarken, maar zal door de Nederlandse lezer nog steeds als een moderne roman ervaren worden dankzij tijdloze thema’s als alcoholisme, eenzaamheid, leven in een stad, burgerlijkheid, hoerenloperij en het verbreken van huwelijksketens. De hoofdpersoon Ole Jastrau werkt als literair recensent bij Het Dagblad, maar droomt er van om zelf een groots schrijver en dichter te zijn. Hij gruwelt van zijn burgerlijke bestaan. Als geen ander kan dit personage de term ‘antiheld´ toegedicht worden. Zelden was een man zo vastbesloten ten onder te gaan. Diepe onverschilligheid en walging zijn verweven met poëtische schoonheid en filosofische overpeinzingen. De auteur (1893-1974) weet op meesterlijke wijze te beschrijven wat alcohol kan doen met een man. Het verhaal speelt zich af in Kopenhagen en omvat intrigerende personages en ongemakkelijke situaties. Met bijna vijfhonderd pagina’s louter neergang is dit niet een boek waarbij de lezer ontspannen achterover zal leu…Lees verder

Over Tom Kristensen

CC BY 3.0 - Foto van/door OnbekendUnknown author

Aage Tom Kristensen (Londen, 4 augustus 1893 - Thurø, 3 juni 1974) was een Deens romanschrijver, dichter, literatuurcriticus en journalist.

Leven en werk

Kristensen werd geboren in Londen uit Deense ouders en groeide op in Kopenhagen, waar hij ook studeerde aan de universiteit. In zijn jonge jaren reisde hij naar de Baltische landen, het Verre Oosten en Spanje, waar hij gefascineerd raakte door stierenvechten. In 1924 werd hij literair medewerker bij dagblad "Politiken" en introduceerde veel moderne Amerikaanse- en Engelse literatuur in Denemarken. De romans van Kristensen worden dan ook wel vergeleken met werk van Ernest Hemingway, James Joyce, William Faulkner, Aldous Huxley en D.H. Lawrence, maar ook invloeden van Johannes Vilhelm Jensen, Knut Hamsun en psychoanaliticus Sigmund Freud zijn herkenbaar.

Kristensen was een zoeker en probeerde vorm te geven aan gevoelens van angst, desillusie en leegte. Veel van zijn we…Lees verder op Wikipedia