Boek
Nederlands
Als een klein meisje de zomer doorbrengt bij haar grootmoeder op een Fins eiland, gaat een wereld vol wonderen voor haar open.
Titel
Zomerboek / Tove Jansson ; uit het Zweeds vertaald door Cora Polet, herzien door Lia van Strien
Auteur
Tove Jansson
Vertaler
Cora Polet Lia Van Strien
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Sommarboken
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2020
174 p. : ill.
ISBN
9789044540598 (paperback)

Besprekingen

De Fins-Zweedse schrijfster Tove Jansson (1914-2001) werd in Helsinki als oudste dochter in een kunstenaarsfamilie geboren. Wereldwijd werd zij bekend door haar kinderboeken over de Moemins. Onder de titel 'Het zomerboek' verscheen het verhaal over de kleine Sophia die de zomer bij haar grootouders op een Fins schereneiland doorbrengt, al in 1976 in Nederlandse vertaling. Toen al wist Cora Polet Janssons fantasievolle, poëtische (soms wat langdradige) taal in mooi Nederlands om te zetten. In deze uitgave herzien door Lia van Strien. In de diepzinnige en tegenstrijdige verhouding tussen kleindochter en grootmoeder gaat voor de lezer een wereld vol wonderen open. Sophia slaapt in een tent, duikt in het ijskoude water en laat zich inwijden in de geheimen van de natuur. In de gesprekken tussen het meisje en de oude vrouw komt filosofische diepte en wederzijds respect na voren. Hoewel de stijl niet altijd meer aansluit bij het huidige levensgevoel, is het toch een soort monument voor gelij…Lees verder

Over Tove Jansson

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9 augustus 1914 – aldaar, 27 juni 2001 spreek uit Toewe Jansson) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze is de auteur van de series boeken en stripverhalen over Moem. Een groot deel van haar werken is vanaf de jaren 70 door Cora Polet (pseudoniem van C.W. Appel) in het Nederlands vertaald. In 2007 begon de Belgische uitgeverij Clavis opnieuw met de reeks, in een nieuwe vertaling van Maaike Lahaise.

Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

Tove Jansonn overleed op 27 juni 2001 aan kanker. Ze is gecremeerd op de begraafplaats Hietaniemi in Helsinki.

Werk in Nederlandse vertaling

Lees verder op Wikipedia

Suggesties