Boek
Nederlands

Furie van de valk

Wilbur Smith (auteur), J.A. Westerweel-Ybema (vertaler)
Een idealistische Engelsman zoekt in de 19e eeuw zijn fortuin op de diamantvelden van Zuid-Afrika en bij de kolonisatie van Rhodesie͏̈.
Extra onderwerp
AVO
Titel
Furie van de valk
Auteur
Wilbur Smith
Vertaler
J.A. Westerweel-Ybema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Men of men
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Xander, 2014
319 p.
ISBN
9789401600644 (paperback)

Besprekingen

Furie van de valk, het tweede deel van Wilbur Smiths Ballantyne-reeks, is geen boek voor watjes. Het dateert van 1981, maar oogt in deze heruitgave van 2014 nog verrassend fris. Er lijkt maar weinig sleet op dit machtige macho-epos te zitten. Aan het begin van de roman treffen we Zouga Ballantyne in het midden van de diamantgekte in zuidelijk Afrika. Op het eind van zijn kapitaal gekomen, investeert hij de resten van zijn schamele bezit in twee diamantmijnconcessies. Aanvankelijk komt daar weinig winst uit, maar dankzij zijn natuurlijke dorst naar eer en rijkdom komt hij toch in een benijdenswaardige positie terecht als lid van het diamantcomité dat onder leiding staat van de beroemde historische figuur Mister Rhodes. Ook zijn beide zoons vergaat het goed: de lichtgeraakte Ralph wordt in de loop van het boek een rijke zakenman en de ietwat cerebrale Jordan wordt vertrouwenspersoon van Rhodes in diens opmars naar stellaire rijkdommen. Minder goed is het met Robyn Ballantyne gest…Lees verder
Zouga Ballantyne, jager op groot wild en ontdekkingsreiziger, probeert met zijn gezin zijn geluk te beproeven bij de diamantvelden van Kimberley. Vrij spoedig overlijdt zijn vrouw aan een fatale ziekte en verspeelt hij zijn claims aan de legendarische Cecil Rhodes. Deze brengt inmiddels een huurlingenleger op de been om het grondgebied van de Matabelestam in zijn bezit te krijgen in de hoop op meer rijkdom. De roman speelt in de tweede helft van de 19de eeuw in de tijd van de blanke kolonisatie van zuidelijk Afrika en belicht de ongelijke strijd van de autochtone bevolking tegen de niets- en niemandontziende blanken. Het verhaal heeft de nodige spanning en is af en toe gewelddadig. Goede karaktertekening van de hoofdpersonen. Het taalgebruik is eenvoudig. Kleine druk. Tweede deel van een reeks over de familie Ballantyne na 'Klauw van de valk'*.

Over Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Foto van/door wilbur smithjimincairns

Wilbur Addison Smith (Broken Hill, 9 januari 1933 – Kaapstad, 13 november 2021) was een Zuid-Afrikaans schrijver wiens romans zich voornamelijk in Afrika afspelen.

Levensloop

Smith werd geboren in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia) en genoot zijn opleiding in Zuid-Afrika waar hij Michaelhouse en Rhodes University doorliep. Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkzaam was voor de Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. Later woonde hij vooral in Londen maar hij voelde zich nog steeds sterk verbonden met de mensen en natuur van het Afrikaanse continent.

Smith overleed op 88-jarige leeftijd thuis in zijn woonplaats Kaapstad.

Bibliografie

Ballantyne-serie

  • 1980 A Falcon Flies; ook: Flight of the Falcon; (Ned. vert.: 1982; De klauw van de valk; door: Hugo Kuipers)
  • 1981 Men of Men; (Ned. vert.: 1982; Lees verder op Wikipedia