Livre
Néerlandais

Piazza Bucarest : roman

Tussen een in Denemarken wonende Amerikaan en een veel jongere Roemeense vrouw ontstaat een bijzondere relatie.
Titre
Piazza Bucarest : roman
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Piazza Bucarest
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2005
175 p.
ISBN
90-290-7603-8

Commentaires

Opnieuw kan de liefhebber van mooie proza zijn hart ophalen bij de Deense auteur Jen Christian Grøndahl. In zijn nieuwe, kleine roman plaatst de meester van het existentiele zelfonderzoek in de literatuur zijn thema's liefde en het algemeen menselijke in de historische situatie van Roemenië.

Piazza Bucarest gaat over gecompliceerde relaties in het licht van een veranderend Europa -- net voor en na de val van het communistische regime in Boekarest. Kunst en politiek vormen het raamwerk voor het aangrijpende levensverhaal van een jonge vrouw. De in Kopenhagen woonachtige Amerikaanse fotograaf Scott ontmoet tijdens zijn werk in Boekarest kort voor de Roemeense revolutie de veel jongere en uiterst aantrekkelijke Elena. Hopeloos verliefd vraagt hij haar ten huwelijk en zij stemt in... De relatie blijft echter 'gearrangeerd' en broos. Op een dag en totaal onverwacht voor Scott verlaat Elena Denemarken, om in Italië te gaan wonen. Stukje bij beetje wordt vanuit het perspectief …Lire la suite
De ik-figuur, een Deense schrijver, vertelt het verhaal van zijn schuchtere Amerikaanse stiefvader Scott en diens veel jongere Roemeense vrouw Elena. Scott, in de jaren zestig als dienstweigeraar in Denemarken blijven hangen, trouwde met Vicky, de moeder van de schrijver. In 1988, vlak voor het ijzeren gordijn valt, reist de inmiddels van Vicky gescheiden Scott voor een fotoreportage naar Boekarest waar hij de jonge studente Elena ontmoet. Hij biedt aan met haar te trouwen zodat ze naar het Westen kan komen. Zij stemt hierin toe en tot grote vreugde van Scott verandert hun verstandshuwelijk later in een echt huwelijk, al is het duidelijk dat Elena haar geheimen heeft. Een paar jaar later verlaat ze Scott opeens en gaat in Italië wonen. De schrijver zoekt haar daar jaren later op en komt dan te weten wat zich heeft afgespeeld in haar verleden. Ogenschijnlijk eenvoudige roman waarin de auteur, net als in zijn andere existentialistische romans, indringend en helder de eenzaamheid van het…Lire la suite

À propos de Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl, né le 9 novembre 1959, est un écrivain danois de renommée internationale.

Débuts littéraires

Jens Christian Grøndahl étudie la philosophie de 1977 à 1979 et commence à écrire en 1985.

Carrière littéraire

Auteur de romans, il a également écrit divers essais, deux ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse et des pièces pour le théâtre et la radio.

Grande figure de la prose danoise, il est lauréat de prestigieux prix danois De Gyldne Laurbær en 1998; prix Søren Gyldendal en 2007 et compte de nombreux lecteurs à l’étranger où ses livres paraissent dans 35 langues.

L'amour est le thème porteur de son œuvre, notamment les relations des coup…En lire plus sur Wikipedia