Commissaris Konrad Sejer moet de moord op twee tieners uit Svartlandsskog oplossen.
Titre
Zwanenzang
Auteur
Karin Fossum
Traducteur
Michiel Vanhee Sofie Maertens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Bakom synger døden
Éditeur
Amsterdam: Boekerij, © 2021
447 p.
Note
Met fragment uit De verduistering
ISBN
9789022588123 (paperback)

Commentaires

Afscheid van een eenzaat

Voor de laatste keer laat Karin Fossum haar enigmatische inspecteur Konrad Sejer opdraven.

'I'm a big guy. So what!' staat er op het T-shirt van een van de hoofdpersonages uit Zwanenzang te lezen. Hij is een 'verdwaalde walvis' en een 'zitzak' die lang naamloos blijft en die nooit werd gekozen, nooit werd gezien, met wie nooit rekening werd gehouden. De zelfhaat van deze eenzame, gekwetste man is haast onpeilbaar. Niet voor niets staat er subtiel symbolisch een bordje bij het meer waarin hij zo graag zwemt, op voorwaarde dat niemand hem ziet, waarop staat: 'Gevaarlijke diepte!' Zo schetst de Noorse Karin Fossum verkillend en hartverscheurend portret in haar nieuwe misdaadroman.

Daarna focust Fossum zich ook op een dwarse adolescent met een geniaal tekentalent. Zijn moeder, die oprecht bang van hem is, typeert hem als wispelturig, veeleisend en nauwelijks geïnteresseerd in andere mensen. Wanneer zij een prachtige maar griezelige tekening in zijn map vindt, gaan alle alarmsignalen af.

Pas dan komt de misdaad in beeld. Konrad Sejer, Fossums vaste speurder…Lire la suite

In dit 14e deel van de Konrad Sejer-reeks moet Sejer de moord op twee tieners uit Svartlandsskog oplossen. Het gaat om de beeldschone 16-jarige Gritt Zeeland en de evenoude, narcistische Victor. In eerste instantie komen er voor Sejer meer vragen bij dan dat hij in de richting van een oplossing en de mogelijke dader lijkt te gaan. Maar dan komt een aantal ontluisterende waarheden boven water. Fossum (1954) onderscheidt zich door haar fraaie schrijfstijl, maar vooral door het feit dat ze haar personages treffend weet te karakteriseren en hun emoties en gedachten perfect in woorden weet te vatten. Wat dat betreft staat de Noorse auteur van misdaadthrillers op eenzame hoogte. Alles klopt: de spanning, de gefaseerde profilering van de dader, de ondervragingstechnieken van Sejer en de achtergronden van de families waar de hoofdinspecteur mee te maken krijgt. Krijg 4 sterren in de VN Detective & Thrillergids 2021.

Twee dode tieners in een week, is dat toeval?

Opnieuw levert de Noorse Karin Fossum een boek af, dat menselijke onmacht scherp in beeld brengt.

In de boeken van de Noorse Karin Fossum zal de lezer zelden een gelukkig mens aantreffen. Fijngevoelig maar messcherp beschrijft ze het menselijk ongemak, dat in haar boeken veelal tot moord leidt. Zwanenzang is het verhaal van een zwaarlijvige, eenzame jongen. Veel gepest, altijd op zijn hoede. Elders in dezelfde stad opent een alleenstaande moeder de tekenmap van haar begaafde maar sociaal gehandicapte zoon. Ze vindt een tekening van een mooi, maar dood meisje.

Het meisje op de tekening, Gritt Zeeland, is gewurgd gevonden vlakbij een strand. Ze was populair en mooi en maakte daar goed gebruik van. "Gritt was als een wandelend zinkgat waar alles in verdwijnt", verzucht haar beste vriendin na haar dood. Fossums vaste inspecteur Konrad Sejer, wordt op de zaak gezet. Dan wordt er nog een tiener vermoord, een jongen. Zijn moordenaar wordt snel gevonden, maar wie vermoordde het meisje dat geen echte vijanden had? Is het toeval, twee dode tieners in een week in de stad?

Fo…Lire la suite

À propos de Karin Fossum

CC BY-SA 3.0 - Image by TimDuncan

Karin Fossum, née le 6 novembre 1954 à Sandefjord dans le sud de la Norvège, est une écrivaine norvégienne.

Biographie

Elle a débuté par la poésie. Son premier recueil de poésie lui a valu le prix des débutants Tarjei Vesaas (en) en 1974. En 1995, elle se lance dans le roman policier et devient une référence dans le genre. Dans son pays, on la surnomme « la reine du crime » ; ses romans remportent toujours un vif succès et lui valent de nombreuses récompenses. Plusieurs de ses romans ont été adaptés au cinéma ou à la télévision. Elle vit avec ses deux filles à Tyrifjorden dans la région d'Oslo.

Œuvre

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions