Livre
Néerlandais

Twee mensen samen

Knud Sønderby (auteur), Femke Muller (traducteur)
In het Kopenhagen van de jaren dertig van de twintigste eeuw krijgen een student en een warenhuisverkoopster een relatie met elkaar, maar klassenverschillen blijken obstakels waardoor ze elkaar toch verlaten terwijl ze van elkaar houden.
Sujet
Relaties
Titre
Twee mensen samen
Auteur
Knud Sønderby
Traducteur
Femke Muller
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
To mennesker mødes
Éditeur
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2018
249 p.
ISBN
9789492068224 (paperback)

Commentaires

Traditionele liefdesrelatie modern vormgegeven

En weer verveelt iedereen zich kapot in Kopenhagen. Na Midden in een jazztijd, de Deense klassieker van Knud Sønderby (1909-1966), ditmaal in zijn tweede roman Twee mensen samen (1932). Wederom betreft het een groepje gefortuneerde twintigers, met 'te veel tijd om na te denken en te weinig noodzaak om te werken'. Een van hen is de knappe geneeskundestudent Kaj Ruben. Op een avond in een 'niet zo chique gelegenheid' raakt hij geïntrigeerd door de schuchtere Kirsten, verkoopster in een warenhuis. Voor haar is het wél een chique gelegenheid. Later brengt hij haar thuis, in een buurt waar vrouwen 'met natte schorten en vet haar' uit het raam hangen. Vanaf dat moment is het zoeken naar een manier om de maatschappelijke kloof tussen hen te overbruggen.

Zijn jazztijd-debuut had Sønderby de vergelijking met Hemingway en Fitzgerald opgeleverd. Ook Twee mensen samen toont een gelijkenis: het effect van sociale hiërarchie - à la Fitzgerald, een kroeggevecht in de stijl van Hemingway. Sønderby, gegrepen door het modernisme, experimenteert erop los: snel wisselende vertelperspectieven, uitzoomen tot Kopenhagen niet groter is dan een krant, inzoomen tot aan de mee-eters op een neusvleugel.

Des te traditioneler doet Kajs liefde voor Kirsten aan. Die lijkt gebaseerd te zijn op haar onschuldige witte 'gezichtje', op het gegeven dat ze viezigheid van zijn schoen poetst en broodjes smeert als ze naar het strand gaan. De meisjes uit zijn bohemienkliekje zouden dat nooit uit zichzelf hebben gedaan, bedenkt hij vertederd. Kirsten weet nooit iets te vertellen, vindt alles raar of eng. Hoe grensverleggend Sønderby verder ook schreef, Kaj zal nog lang niet van zijn verveling verlost zijn.

***

Ui…Lire la suite

Knud Sønderby (1909-1966) schreef over de veranderende tijdgeest na de Eerste Wereldoorlog. Zijn debuut uit 1931 is in 2017 in het Nederlands uitgegeven met de titel ´Midden in een jazztijd´*. Deze tweede roman verscheen in 1932 en gaat over de jazztijd in het Kopenhagen van de jaren dertig. In het begin van de roman ontmoet de lezer de medische student Kaj Ruben die vanaf een hooggelegen restaurant zelfverzekerd neerkijkt op de mensenmenigte in de straten. Daarmee is zijn sociale positie uitgebeeld. Alles verandert als hij bij toeval in een danscafé Kirsten Bruun, warenhuisverkoopster, ontmoet. De twee worden verliefd op elkaar. Onmiddellijk dienen de klassenverschillen zich aan. Kajs intellectuele, artistieke wereld en het arbeidersmilieu van de nog thuiswonende Kirsten liggen mijlenver uit elkaar. Dat openbaart zich in grote en kleine dingen: kleding, omgangsvormen, taal. Zelfs een accent op een verkeerde lettergreep, kan een beklemmende situatie veroorzaken. Naarmate hun verhoudin…Lire la suite