IBL

Ben je op zoek naar een materiaal dat niet in onze collectie zit, dan kan je gebruik maken van de dienst 'Interbibliothecair Leenverkeer', kortweg IBL. 

Wat is IBL?

Ben je op zoek naar een materiaal dat niet in onze collectie zit, dan kan je gebruik maken van de dienst 'Interbibliothecair Leenverkeer', kortweg IBL. Je laat dan een materiaal overkomen van een andere openbare bibliotheek. 

  • Kostprijs = 3 euro.
  • Je kan IBL-materialen 4 weken uitlenen en 1 keer verlengen (tenzij het materiaal gereserveerd is).
  • Het kan tot 2 weken duren vooraleer je het gevraagde materiaal kan afhalen.
  • Wat kan niet aangevraagd worden? Games, sprinters, vertelplaten en nieuwe materialen (minder dan één jaar ingevoerd).
    Ben je op zoek naar recent materiaal, dan kan je een aankoopsuggestie doen.

IBL aanvragen via Mijn Bibliotheek

Zoek je een werk in de online catalogus en zit het niet in onze collectie? Dan kijkt de website in eerste instantie of er een exemplaar aanwezig is in een andere bibliotheek van Regiobib Rivierenland. Je kan werken in een Regiobib reserveren en daar ophalen. Is het werk niet aanwezig in de regiobib? Dan zal de website kijken of er wel resultaten zijn in andere bibliotheken. In dat geval wordt je doorverwezen naar www.bibliotheek.be

 

zoeken ibl

 

Op bibliotheek.be doorzoek je alle titels van alle aangesloten bibliotheken. Als je bent aangemeld met jouw Mijn Bibliotheek-account, dan zie je voor alle gekoppelde lidmaatschappen of de bibliotheek het in bezit heeft. Als er geen exemplaar aanwezig is, kan je ervoor kiezen een IBL-aanvraag te plaatsen. Dat is de knop Laat een exemplaar brengen. De kostprijs wordt hierbij vermeld. 

OPGELET! Bij sommige titels zal er geen aanvraagknop staan omdat geen enkele bibliotheek exemplaren via IBL beschikbaar stelt. Een IBL-aanvraag is bijvoorbeeld niet mogelijk voor games, sprinters, vertelplaten of werken die minder dan één jaar geleden zijn ingevoerd. 

TIP! Zie je de aanvraagknop niet staan? Controleer dan of je zeker nog steeds ingelogd bent met jouw Mijn Bibliotheek-account.

beschikbaar ibl

Je kan nu de ophaallocatie en de uitgave, bij meerdere edities, kiezen. Nadat je de aanvraag hebt bevestigd, krijg je een mail wanneer het werk voor jou klaarstaat in de door jou gekozen ophaallocatie. Je kan een aanvraag online annuleren in Mijn Bibliotheek (bij 'reserveringen') zolang de aanvraag openstaat.

ophaallocatie ibl