Veelgestelde vragen over de bib en corona

De sluiting van de bib heeft gevolgen voor onze werking en voor onze klanten.

Het antwoord op enkele veelgestelde vragen lees je hieronder.

We hopen van harte dat we jullie allemaal snel en gezond terug in onze bibliotheek kunnen ontvangen! Draag in tussentijd zorg voor elkaar.

Hoe lang blijft de bib toe?

Voorlopig blijven we gesloten tot zondag 7 juni. We volgen daarbij de richtlijnen die we krijgen van het Lierse stadsbestuur en andere overheden. Als die periode nog verlengd wordt, communiceren we de nieuwe datum via onze verschillende kanalen.

Je kan wel gebruik maken van onze afhaaldienst en andere diensten op afspraak.

Moet ik mijn bibmateriaal terugbrengen tijdens de sluiting?

Materialen terugbrengen kan maar moet niet. Je mag je materialen gerust thuis houden tijdens de sluitingsperiode. Je materiaal werd door ons automatisch verlengd en er wordt sowieso geen boete aangerekend.

Materialen terugbrengen kan uiteraard wel. Onze inleverschuif is 24 op 24, 7 op 7 open. Het verwerken ervan zal pas na een dag of drie gebeuren aangezien we de ingeleverde werken 3 dagen in quarantaine laten staan, je zal het dus wel nog op je kaart zien staan in Mijn Bibliotheek. Na drie dagen worden ze dan ingenomen.

Materialen ontlenen

Kan ik nieuw materiaal meenemen?

Zelf nieuw materiaal komen ontlenen kan niet. Het materiaal dat je al in huis hebt mag je gerust langer bijhouden zonder er boete voor te krijgen.

Je kan wel gebruik maken van onze tijdelijke afhaaldienst. Hierbij reserveer je online materialen die wij dan voor je op je kaart ontlenen. Je kan ze dan op een welbepaald afhaalmoment komen ophalen

Boetes

Krijg ik boete als ik mijn materiaal niet terugbreng?

Nee, we rekenen geen boete aan tijdens deze periode. Jouw materiaal werd door ons ook reeds automatisch verlengd tot begin juni.

Is er toch nog iets misgelopen en werd er toch boete aangerekend? Mail of bel ons dan even dan zoeken we het uit en zetten we het recht.

Uiteraard blijven boetes van voor de sluitingsperiode wel staan op je kaart.

Terugbrengen van materialen mag uiteraard wel. Onze inleverschuif is 7/7 open 24 op 24.

Verlengen

Wat als ik mijn materiaal niet meer kan verlengen?

Dat is geen probleem. Als je je materiaal om een bepaalde reden niet online kan verlengen (lidmaatschap moet vernieuwd worden, het is gereserveerd voor een andere lener of je hebt al 2 maal verlengd) moet je niets doen. Door de sluiting zit niemand op het materiaal te wachten en je krijgt er ook geen boete voor.

Wij hebben jouw materiaal ook sowieso tot begin juni verlengd. Dus tot dan mag je al zeker op je beide oren slapen.

Uiteraard kan je steeds materialen terugbrengen via onze inleverschuif.

Reservatie

Ik reserveerde iets uit de bib, wat nu?

Als je een reservatie plaatste of een IBL aanvroeg, blijft die aanvraag geldig tot we opnieuw open zijn. Als je reeds een bericht kreeg dat je reservatie klaarstond, kan je wel via ons formulier van de afhaalbib aangeven dat je een reservatie of IBL graag komt ophalen tijdens een bepaald afhaalmoment. Als we de IBL niet langer kunnen opzij houden, word je gecontacteerd. Heb je nog vragen, bel of mail dan even.

Een nieuwe reservatie plaatsen kan maar houd er rekening mee dat het een tijdje kan duren voor het werk weer wordt ingeleverd.

Activiteiten

Ik had ingeschreven of was van plan om voor een activiteit naar de bib te komen.

Alle activiteiten (lezingen, leesclubs, vertelsalon, schoolbezoeken ...) werden tijdelijk geannuleerd. Wie zich had ingeschreven voor een lezing of activiteit in de bib werd via mail gecontacteerd.

Studeren

Kan ik komen studeren in de bib?

Neen, voorlopig is het niet mogelijk om in de bib te komen studeren. Je kan wel terecht op de studieplekken van de Academie voor Muziek, Woord en Dans SAMWD.

Lees er hier meer over!

Computergebruik

Kan ik de computer gebruiken?

Ja, je kan op afspraak weer in de bib terecht om te werken op een computer. We kunnen wel maar 2 pc’s tegelijk ter beschikking stellen dus reserveren is nodig. Kijk hier voor de voorwaarden en hoe te reserveren. Printen en kopiëren kan, evenals betalen.

Kan ik de bib contacteren?

Heb je nog een dringende vraag die hier niet tussen staat? Gebruik dan bij voorkeur ons contactformulier.

Ja kan ook mailen naar bibliotheek@lier.be of bellen tijdens de kantooruren van 9-12 en van 14-17u.

Via mail of het contactformulier word je sowieso snel geholpen.

Ondertussen ...

Digitale diensten van de bib

Ook in tijden van Coronamaatregelen kan je terecht bij de bib. Met je Mijn Bibliotheek-profiel lees je digitale prentenboeken van Fundels met je kroost of blader je digitaal door de krant.

Lees hier meer over onze digitale diensten!

Lerarenkaart ophalen

Normaal kan je je lerarenkaart ophalen tot eind juli.  Bib Lier heeft momenteel echter een aangepaste dienstverlening met enkel een afhaalservice.

Wil je je lerarenkaart in deze coronatijd toch graag ophalen  Bel of mail dan even naar de bib bibliotheek@lier.be of 03 480 11 96 dan legen we ze voor je klaar tijdens een van onze afhaalmomenten. Vergeet zeker je oude lerarenkaart of ID-kaart niet!

Heb je andere vragen? Contacteer dan even Klasse zelf via secretariaat@klasse.be of bel 02 553 67 82.