Zadenbib

Je kan niet enkel terecht in de Lierse bib voor leesvoer maar ook voor zaaigoed! Ontdek onze zadenbib waar je zaden kan uitlenen en binnenbrengen.

In de zadenbib vind je zaden van eetbare planten, medicinale planten, sierplanten, bloemen... Per bezoek kan je maximaal 3 zakjes gratis meenemen. In ruil vraagt de bib om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken aan de bib. Een zadenbib wil de traditie van zaden kweken en delen in ere houden en een netwerk uitbouwen van tuiniers die hun kennis met elkaar delen.

Vrijwilligers

De zadenbib kwam tot stand dankzij een enthousiaste ploeg vrijwilligers die wekelijks samenkomen voor het schoonmaken en verpakken van de zaden. Wie interesse heeft om mee te helpen kan dit laten weten via bibliotheek@lier.be.

Heb je zelf zaden geoogst die je wil delen via de zadenbib? Bezorg ze aan de infobalie van de bib in een gesloten enveloppe of papieren zakje, met vermelding van de soortnaam van de zaden, de kleur van de bloemen, de oogstdatum en je mailadres of telefoonnummer (zodat de bib je kan bereiken voor eventuele vragen over je geoogste zaden).

Meer handige tips over het kweken van zaden kan je hier vinden.

Een overzicht van het beschikbare zaaigoed kan je hier terugvinden. 

Catalogus

De Lierse zadenbib maakt deel uit van een groter netwerk met nog een vijftigtal andere zadenbibs in openbare bibliotheken. Een overkoepelende zadencatalogus is te vinden op http://www.mijntuin.org/seed-libraries

Hoe werkt de zadenbib

Om zaden uit te lenen en de catalogus up-to-date te houden, moet je een account aanmaken via mijntuin.org. Je kan dit thuis doen of in de bib aan de tablet bij de zadenbib zelf. Kijk hier welke zaden je in Lier kan vinden.

Als je zaden wil uitlenen, kom je tijdens de openingsuren naar de bibliotheek. De zadenbib bevind zich bij de tuin- en kookboeken. Je kiest aan de hand van de afbeelding en benaming de zaden je wil ontlenen via de tablet. Je krijgt hierbij ook heel wat info over o.a. zaaitijd en toepassingen. Voeg de zaden (max. 3) toe in je winkelmandje. Ben je klaar, log dan in of maak een account. Na bevestiging kan je de zaden meenemen.