ZIZO

Intuïtief zoeken met de nieuwe indeling voor informatieve boeken. 

We zijn volop bezig met een nieuwe, gebruiksvriendelijke indeling van de non-fictie voor volwassenen. De nieuwe indeling maakt je zoektocht naar een informatief boek aanzienlijk makkelijker. Vele bibliotheken gingen ons al met succes voor. 

Zonder inspanning zoeken

Het nieuwe systeem heet ZIZO, een afkorting voor Zonder Inspanning Zoeken. Zo makkelijk is het ook: je leest van het etiket de nodige informatie. Via kleurcodes, pictogrammen en thematische omschrijving kan je intuïtief op zoek gaan naar een gekozen onderwerp. 

Hoe vind ik een boek?

Er zijn 13 domeinen die een eigen kleur hebben. Binnen elk domein zijn er verschillende rubrieken met een eigen pictogram. De rubrieken zijn weer verder onderverdeeld in verschillende thema's. Onderaan vind je een overzicht van de hoofd- en deelrubrieken. Je vindt dit overzicht ook op verschillende plaatsen in de bib. 

Het ZIZO-systeem nodigt uit tot grasduinen tussen de rekken en ontdekken van andere gelijkaardige werken. De pictogrammen en het etiket maken duidelijk over welk onderwerp het boek gaat. Je kan ook nog steeds in de catalogus gericht zoeken. Als je doorklikt op 'Waar staat het?' zie je nu de ZIZO-aanduiding. Je ziet dus onmiddellijk de kleur, het pictogram en de omschrijving. Vind je een boek niet? Vraag gerust hulp aan een van de bibmedewerkers. We leggen je met plezier uit waar je het boek kan vinden. 

zizo etiket
Voorbeeld ZIZO-etiket

Stap voor stap

We zijn volop bezig aan de omzetting. We starten met de reisboeken en gaan zo stap per stap verder tot de volledige non-fictiecollectie is omgezet. Je zal de collectie dus zien veranderen met nieuwe etiketten en verschillende boeken krijgen een nieuwe plaats. Geen nood: boeken blijven zoveel mogelijk beschikbaar. Zo zal er ook een tijdelijke kast zijn met (nieuwe) boeken die al wel een ZIZO-etiket hebben, maar nog niet meteen een vaste plek kunnen krijgen. Als er iets van plaats verandert, wordt dit duidelijk aangegeven en uiteraard helpen de bibmedewerkers je graag op weg. Benieuwd naar het nieuwe systeem? Kom het zelf ontdekken in de bib!

Tip: Sommige boeken veranderen met de nieuwe indeling van plaats. De reisverhalen verhuizen bijvoorbeeld naar de romans. Je herkent ze aan het genre-etiket met een koffer.

 

zizo